Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Čo vyrieši daň z plastov?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Pandémia Covidu postihla prakticky celý svet a spôsobila v jednotlivých krajinách nemalé hospodárske, ľudské a ekonomické problémy a straty. Európska únia chce pomôcť sanovať straty členským štátom „Plánom obnovy“ a sumou 750 miliárd eur. Problémom však je, že táto iniciatíva zatiaľ nie je finančne krytá. Kryť sa má z pôžičky, resp. z výberu nových daní, ktorých zavedenie EÚ chystá. Novou daňou má byť popri digitálnej dani, dani za uhlíkové clo, dane z finančných transakcií aj daň z plastov. Táto nová daň sa má vypočítať z objemu nerecyklovaného odpadu z plastových obalov, pričom sadzba  je určená vo výške 0,80 eur/kg odpadu. Tento návrh postupne ratifikujú jednotlivé členské štáty EÚ. Nové dane majú platiť od 1. januára 2021, pričom štáty si môžu nové dane postupne implementovať do svojej legislatívy. Slovensko zatiaľ o zavedení tejto dane neuvažuje a príspevok vo výške 35 miliónov eur v tomto roku zaplatí z rozpočtu.

Čo má byť daň z plastov?
EÚ hovorí o dani z nerecyklovaného odpadu z plastových obalov, no bližšie už nekonkretizuje, o aké obaly z plastov ide a ani to, či všetky plastové obaly môžu byť recyklované. Nie je tiež jasné, ako sa vypočítala sadzba 0,80 eur/kg odpadu a na základe čoho sa určili platby a odvody pre jednotlivé štáty. Na Slovensku asi neexistuje relevantný údaj o tom, koľko vzniká plastového odpadu z obalov. Podľa Úniou určeného odvodu pre tento rok by u nás vznikalo až 43 750 ton odpadu z plastových odpadov. Kto tento údaj stanovil, resp. zistil? Je to relevantný údaj a skutočne toľko odpadu na Slovensku vzniká?
Únia tiež bližšie neurčila, na aké obaly by sa mala daň z plastov vzťahovať. Do plastových obalov sa balia najmä potraviny, nápoje, rôzna drogéria, zdravotnícky materiál, elektronika atď. A to ešte neprišla reč na rôznorodosť použitých plastov. Na ktoré plasty by sa teda mali poplatky vzťahovať? Ktoré odpady sa považujú za nerecyklované? Dajú sa recyklovať všetky odpady z plastových obalov? A čo je to vlastne odpad z plastových obalov?
Problematika dane z plastov nie je neznámou ani u nás. Hovorí sa o nej na rôznych úrovniach už vyše 20 rokov. Napriek rôznym názorom však zatiaľ nikto jasne nepovedal, ako má daň z plastov (niekedy nazývaná aj ekologická daň) "vyzerať", na aké plasty či výrobky sa má vzťahovať a podobne. Aj pre tieto, už "stále aktivity", našiel zámer Bruselu podporu i u našich aktivistov.
Pozitívom našich aktivistov je však to, že vybratá daň sa má použiť na riešenie problematiky znižovania objemu plastového odpadu, na vývoj ekologicky prijateľných plastov či na hľadanie a vývoj alternatívnych materiálov. Platí to i o názore na daň z plastových obalov. Jej výber by sa mal prednostne použiť na riešenie a vývoj ekologicky prijateľných obalov, na riešenie alternatívnych obalov, ak sa niektoré plastové obaly stiahnu z trhu a tiež na podporu efektívnej recyklácie. Pri prípadnom zavedení novej dane za plasty je u nás potrebné mať na zreteli riziko d
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.