Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Vláda schválila systémovú zmenu financovania dobrovoľných hasičských zborov obcí

Kategória: Aktuality Autor/i: Ministerstvo vnútra SR

Vláda v stredu 8. marca 2023 schválila návrh novely zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi, ktorý na rokovanie predložil minister vnútra SR Roman Mikulec.  Predmetom návrhu novely je zmena systému zaraďovania dobrovoľných hasičských zborov obcí do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov, zmena financovania Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky a rozšírenie dotačných dôvodov ako aj subjektov dotácie na úseku ochrany pred požiarmi.

Z dôvodu jednoznačnosti sa názov dobrovoľný hasičský zbor obce mení na  obecný hasičský zbor".

Vyplácanie každoročnej povinnej dotácie zo štátneho rozpočtu sa pretransformuje na možnosť jej poskytnutia na základe zverejnenej výzvy, čím sa poskytovanie dotácií zrovnoprávni pre všetky občianske združenia na úseku ochrany pred požiarmi,"  povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Novela zároveň rieši aj celoplošné rozmiestnenie síl a prostriedkov hasičských jednotiek. Cieľom návrhu zákona je aj prechod kompetencii pri zaraďovaní obecných hasičských zborov do kategórií z Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR na Hasičský a záchranný zbor.

Finančná podpora obecných hasičských zborov a iných občianskych združení zaradených do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov bude vyplácaná priamo Hasičským a záchranným zborom. Členovia obecných hasičských zborov, ktoré zriaďujú obce, budú vykonávať svoju činnosť spravidla na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti.

„O dotáciu z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra budú môcť požiadať občianske združenia, ktoré vykonávajú činnosť na úseku ochrany pred požiarmi," dodal štátny tajomník MV SR Ľubomír Šablica.

V roku 2022 bolo do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov  celkovo  zaradených 1821 dobrovoľných hasičských zborov obcí rozdelených do príslušných kategórií.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2023.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.