Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Služby v menších obciach majú zlepšiť spoločné centrá, samosprávy ale stále čakajú na výzvu z plánu obnovy

Kategória: Aktuality

Ministerstvo vnútra vlani vyhlásilo výzvu na vznik 22 centier zdieľaných služieb. Samosprávy ale o ňu neprejavili záujem, lebo zvýhodňovala centrá zamerané na prenesené úlohy od štátu, a nie originálne kompetencie obcí a miest. Ušetril by tak hlavne štát, nie samosprávy.

Podľa záväzného harmonogramu plánu obnovy Slovensko z EÚ dostane peniaze, ak do konca roka 2024 vybuduje 22 centier zdieľaných služieb. Všetky pritom majú vzniknúť v najmenej rozvinutých okresoch, ktorých je na Slovensku v súčasnosti dvadsať.

Ani pol roka pred týmto termínom ale nie je na svete výzva, do ktorej by sa samosprávy mohli prihlásiť. Na problém už niekoľko mesiacov upozorňuje aj Národná implementačná a koordinačná autorita, ktorá dohliada na plnenie plánu obnovy. Najprv vo februári dala rezortu vnútra za úlohu vyhlásenie výzvy, no keď sa tak nestalo ani v priebehu mája, centrá zdieľaných služieb v najnovšej správe označilo červenou farbou, ktorá signalizuje riziko, že sa úloha nestihne splniť v sľúbenom termíne.

Pravdou je, že rezort výzvu vyhlásil už vlani, no v apríli ju zrušil a sľúbil novú. Hlavným dôvodom, ako vysvetľuje pre portál EURACTIV Slovensko, bol nezáujem samospráv: „Ministerstvo vnútra (…) vyhlásilo novú výzvu, a to z dôvodu, že do doteraz vyhlásenej výzvy bývalou vládou sa neprihlásil žiadny žiadateľ,“ napísalo ministerstvo vnútra.

Z dostupných informácií je zrejmé, že výhrady voči výzve malo aj ministerstvo regionálneho rozvoja (MIRRI). „Ak sa samosprávy neprihlásia do výzvy, kde je k dispozícii 11 miliónov eur, je evidentné, že výzva je nastavená zle a neodzrkadľuje reálne potreby samospráv,“ uviedol štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák.

Ďalšie informácie nájdete na stránke EURACTIV.sk.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.