Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Samosprávam začalo v júni obdobie sucha. Tento rok smerujú k rekordnému deficitu takmer 1 miliarda eur

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Obce, mestá a kraje (župy) už v roku 2022 utrpeli takmer polmiliardovú stratu. Tento rok bude predbežne podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť strata dvojnásobná. Uvádza to nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu.

„Na rok 2024 je v schválenom rozpočte deficit len 300 miliónov eur. Vyzerá to tak, že v materiáloch ministerstva financií nesedia ani základné počty. Potrebujeme si naliať čistého vína, potrebujeme reformu financovania samospráv a dať im istotu v oblasti príjmov. Dnes nemajú nič, len víziu obrovských deficitov,“ uvádza portál Dáta bez pátosu.

„Závažnosť situácie s financovaním samospráv a perspektívou ich rozvoja v rámci celého územia Slovenskej republiky podčiarkujú aj najnovšie dáta zverejnené nezávislým portálom Dáta bez pátosu. Jednoznačne upozorňujú na prehlbujúce zhoršovanie finančného zabezpečenia realizácie verejných služieb poskytovaných mestami a obcami pre svojich občanov,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Portál Dáta bez pátosu ďalej uviedol, že vláda pripravila rozpočet na roky 2023-24-25 ku koncu minulého roka s neadekvátnymi očakávaniami. Mierne povedané: klamala sama seba a aj samosprávy. 

Posúďte sami: 

  • Očakávanie hospodárenia za rok 2022 nastavila (bol december 2022) v rozpočte na deficit v sume 130 miliónov eur. Skutočnosť o pár dní bola takmer 3-násobne vysoká skutočná strata: 420 miliónov eur.
  • Rozpočet na rok 2023 bol schválený s deficitom vo výške 323 miliónov eur. Už o pár mesiacov však Rada pre rozpočtovú zodpovednosť opravuje odhad deficitu a navyšuje ho o viac ako pol miliardy eur. Výsledkom je odhad deficitu vo výške 865 miliónov eur.

Ďalšie informácie, vrátane grafov, nájdete TU.

Zdroj: Dáta bez pátosu

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.