Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Rezort financií prisľúbil robiť rozhodnutia až po diskusii so samosprávami

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Únia miest Slovenska (ÚMS) rokovala so štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR o problematickej príprave rozpočtu na rok 2024 v súvislosti s mimoriadne náročnou finančnou situáciou miest.

Aktuálne mestá svoje rozpočty pripravujú a takmer všetky majú veľké problémy zostaviť  ich pre rok 2024 v súlade s legislatívou. 

Rezort financií ÚMS ubezpečil, že jeho cieľom je schváliť rozpočet pre rok 2024 a rozpočtové provizórium považuje za poslednú voľbu. Na záver rokovania Ministerstvo financií prisľúbilo zástupcom ÚMS, že rezort nebude prijímať žiadne záverečné rozhodnutia bez diskusie so samosprávami, ktoré vníma ako relevantných partnerov.

Na rokovaní zazneli zo strany MF SR úvahy o tom, že vláda chce samosprávam v rozpočte pomôcť. ÚMS očakáva, že bude v najbližších týždňoch  zverejnená nová, reálna daňová prognóza týkajúca sa príjmov miest z podielových daní v roku 2024. Rovnako očakáva, že štát príde s kredibilným plánom, ako stabilizovať situáciu, ktorá ohrozuje fungovanie samospráv v ďalších rokoch.

Po schválení programového vyhlásenia vlády v NR SR sa pravidlá pre dlhovú brzdu nebudú 24 mesiacov uplatňovať. Aj v prípade, že zákon o dlhovej brzde nebude platiť, prognózuje štát mestám v roku 2024 príjmy z podielových daní maximálne na úrovni príjmov v roku 2023. Je to v dôsledku štátom schválených zákonov a sociálnych opatrení.

Prezident ÚMS Richard Rybníček sa vyjadril: „Súčasne štát samosprávam opätovne zvýšil výdavky. Napríklad vplyvom štátom schváleného rozhodnutia o zvýšení miezd zamestnancov stúpnu výdavky na mzdy v meste Trenčín o 4 milióny EUR.  Vplyvom inflácie  neustále rastú výdavky za tovary a služby a  stavebné práce. Za veľmi nestabilné a rizikové z pohľadu rozpočtu považujeme ceny energií. Pri stagnácii, respektíve poklese reálnych príjmov od štátu z podielových daní, nie sú mestá schopné financovať svoje samosprávne funkcie bez úpravy svojich daní a poplatkov, čo sa už, žiaľ, deje.“

Zdroj: tlačová správa ÚMS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.