Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Nakupovanie defibrilátorov považuje ZMOS za mrhanie financiami

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zrušiť zákonnú povinnosť pre obce a mestá mať defibrilátory na určitý počet obyvateľov. Ich početné nakupovanie považuje za mrhanie financiami. Problémové je podľa neho aj používanie a zodpovednosť za tieto prístroje. Na štvrtkovom brífingu na to poukázali predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik a primátor mesta Martin Ján Danko.

Právna úprava, ktorá v tomto roku prichádza do platnosti, ukladá obciam a mestám nad 500 obyvateľov povinnosť mať verejne dostupný defibrilátor a ďalší na každých 5000 obyvateľov. 

Jozef Božik, šéf ZMOS-u, poukázal, že pre obce to znamená ďalšiu povinnosť a ďalšie potrebné financie. Vláda má podľa neho záujem so združením rokovať, chcú preto využiť priestor, aby sa zákon zrušil a bol na dobrovoľnej báze. Priblížil, že viacerí starostovia a primátori majú defibrilátory nakúpené a aj ich reálne využívajú.

„Defibrilátor, ktorý je niekde umiestnený, je síce verejne dostupný, ale veľmi ťažko sa používa. Je takisto veľmi ťažké nájsť ľudí, ktorí by za to boli zodpovední," uviedol Jozef Božik. Podotkol, že niektoré obce to robia prostredníctvom dobrovoľných hasičov, mestá to realizujú predovšetkým cez mestské polície.

Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.