Stravovanie zamestnancov v čase koronavírusu

Vydáno: 11 minút čítania

Zamestnávateľ je za podmienok stanovených zákonom č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a stravovanie, ako aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Prestávku na odpočinok a stravovanie upravuje § 91 Zákonníka práce a oznámenie prestávky zamestnancom je upravené v § 90 Zákonníka práce. Podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 Zákonníka práce.

Nielen Slovensko, ale celý svet čelí hrozbe zvanej koronavírus COVID-19. Šírenie tohto ochorenia má vplyvy aj na pracovnoprávne vzťahy. Veľa zamestnávateľov, najmä z oblasti administratívy, umožnilo väčšine svojich zamestnancov pracovať z domu, formou tzv. home office. Zamestnávateľ má však povinnosť zabezpečovať stravovanie svojim zamestnancom aj keď pracujú formou home office-u.

Tento článok pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich so zabezpečovaním stravovania zamestnancov v čase koronavírusu a o tom, ako sa dá bezpečne táto povinnosť splniť zo strany zamestnávateľa.

Povinný a oprávnený subjekt

Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom zabezpečovať stravovanie. Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.

Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako štyri hodiny.

Stravovanie podľa Zákonníka práce

V súlade s § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom vo všetkých zmenách. Túto povinnosť nemá voči:

  • zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu (neplatí, ak ide o zamestnanca, ktorý

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovanie stravovania prostredníctvom elektronických kariet
Účtovanie stravovacích poukážok (gastrolístkov) a finančného príspevku na stravovanie od 1. januára 2022
Poskytovanie stravovania zamestnancom samosprávy v roku 2022
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Poskytnutie stravovania zamestnancom prijatých na základe dohôd s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny
Dohoda o vykonaní sezónnej práce
Účtovanie finančného príspevku na stravovanie zo sociálneho fondu
Predzmluvné vzťahy podľa Zákonníka práce
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Špecifické pracovnoprávne postavenie hlavného kontrolóra
Dovolenka a krátenie dovolenky
Dovolenka zamestnanca podľa Zákonníka práce
Účtovanie stravovania zamestnancov
Príspevok obce na rekreáciu a na športovú činnosť dieťaťa svojho zamestnanca
Opatrenia zamestnávateľa v súvislosti s výskytom koronavírusu
Náhrada mzdy za nevyčerpanú dovolenku zamestnanca
Účtovanie zamestnaneckých výhod v organizáciách štátnej správy a samosprávy
Účtovanie osobných ochranných pracovných pomôcok
Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (5. časť)

Súvisiace otázky a odpovede

Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Nárok na stravné
Strava zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení
Dohoda o zrážkach zo mzdy
Príplatok na stravné
Príspevok na stravovanie
Stravovanie zamestnancov
Stravné lístky
Hodnota stravných lístkov
Návšteva lekára
Finančný príspevok na stravu od 01.03.2021
Jedenie na pracovisku
Naše interné gastrolístky, resp. ich fakturácia
Účtovanie stravného zrážkou zo mzdy v rozpočtovej organizácii
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Súlad uvedenia smernice v pracovnej zmluve so Zákonníkom práce
Výpočet nároku za dovolenku za rok 2022_materská dovolenka
Odvolanie z funkcie riaditeľa rozpočtovej organizácie obce pri uzatvorení dohody o skončení pracovného pomeru
Zaradenie do platových tried
Mzda

Súvisiace predpisy

311/2001 Z.z. Zákonník práce