Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Túto povinnosť nemá zamestnávateľ voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu s výnimkou zamestnancov, ktorí boli vyslaní na pracovnú cestu, ale na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny.
Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.
Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, potom v zmysle § 152 ods. 4 Zákonníka práce sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.
V zmysle § 25 ods. 1 písm. c) zákona č. 431/2002 Z.z. účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") sa peňažné prostriedky a ceniny oceňujú v účtovníctve ich menovitou hodnotou. Podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve sa menovitou hodnotou rozumie cena, ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch alebo ceninách. Menovitá hodnota vyznačená na stravnom lístku vyjadruje, v akej cene si môže zamestnanec za tento lístok obstarať stravu. Stravný lístok slúži ako platobný prostriedok.
Ako bolo v úvode článku povedané - zamestnávateľ je povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancov vo všetkých zmenách. Prenesené do praxe to znamená, že zamestnanec má nárok na stravný lístok od prvého dňa nástupu do zamestnania, avšak v reálnom čase.
Príklad č. 1:
a)
Účtovná jednotka obstarala 1 000 ks stravných lístkov v menovitej hodnote 5 eur/1 stravný lístok. Sprostredkovateľ stravovania si účtoval odmenu za dodávku a balné stravných lístkov vo výške 2 % z celkovej ceny za odobraté lístky, t.j. 100 eur. Celková fakturovaná čiastka sa teda skladá z hodnoty odobratých lístkov a sumy odplaty dodávateľovi za odobraté lístky. Dodávateľ zľavu z ceny za odobraté stravné lístky neposkytol. Zamestnávateľ má 25 zamestnancov, každému z nich poskytol 20 stravných lístkov na celý nasledujúci mesiac (napr. mesiac apríl - 20 pracovných dní). Zamestnávateľ uhrádza zamestnancom sumu vo výške 55 % z hodnoty stravného lístka. Príspevok zo sociálneho fondu je 1 euro.
|
Popis účtovného prípadu
|
Suma v €
|
MD
|
D
|
|
Faktúra od dodávateľa:
– za stravné lístky
– odmena pre sprostredkovateľa
|
5 000
100
|
213
518
|
321
321
|
|
Výdaj (25 x 20 = 500 lístkov) stravných lístkov zamestnancom:
– náklady zamestnávateľa (55 % zo sumy 2 500 eur)
– príspevok zo sociálneho fondu
pohľadávka voči zamestnancovi
|
1 375
500
625
|
527
472
335
|