Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie vrátenia alikvotnej časti stabilizačného príspevku zamestnancov sociálnych služieb

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

S cieľom motivovať pracovníkov sociálnych služieb a podporiť nedostatkové profesie bol zamestnancom sociálnych služieb vyplatený jednorazový stabilizačný príspevok. V príspevku sa venujeme účtovaniu vrátenia alikvotnej časti príspevku v prípade nedodržania dohodnutých podmienok.

Poskytnutie dotácie na úhradu stabilizačného príspevku zamestnancov sociálnych služieb je upravené nariadením vlády Slovenskej republiky č. 131/2022 Z.z. o niektorých opatreniach v oblasti dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny v z. n. p. (ďalej len "nariadenie vlády").
Na základe písomnej dohody sa zamestnanec zaviazal, že:
-
zotrvá u zamestnávateľa v pracovnom pomere a bude vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu pracovného času dohodnutého ku dňu nadobudnutia platnosti tejto dohody, a to počas doby najmenej troch po sebe nasledujúcich rokov odo dňa nadobudnutia platnosti tejto dohody,
-
vráti zamestnávateľovi pomernú časť poskytnutého stabilizačného príspevku, ak bez objektívnych dôvodov, ktoré sú explicitne ustanovené nariadením vlády, nedodrží svoj zmluvný záväzok zotrvať u zamestnávateľa v pracovnom pomere a vykonávať pracovnú činnosť, resp. nedodrží svoj zmluvný záväzok vykonávať túto pracovnú činnosť v rozsahu dohodnutého pracovného času po dobu dohodnutú v písomnej dohode o poskytnutí stabilizačného príspevku.
V prípade porušenia podmienok dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku, alebo v prípade úpravy (skrátenia) pracovného úväzku zamestnanca je zamestnanec povinný vrátiť zamestnávateľovi časť stabilizačného príspevku po zdanení, t.j. vrátiť zamestnávateľovi alikvotnú časť stabilizačného príspevku zníženú o preddavok na daň (tzv. "v čistom"). Rovnako sa postupuje aj v prípade zmeny pracovného úväzku zamestnanca na kratší čas.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály