Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Základná finančná kontrola pri disponovaní s majetkom

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme spôsobu vykonávania základnej finančnej kontroly v praxi organizácií verejnej správy formou otázok a odpovedí. Rozoberáme najmä oblasť mzdovej agendy a verejného obstarávania tovarov a služieb, nakladania s majetkom a formálnej správnosti základnej finančnej kontroly.

Treba spomenúť, že v priebehu jesene 2018 bude predložený na rokovanie Národnej rady SR návrh novely zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“). Novela zákona o finančnej kontrole sa týka i výkonu zá­kladnej finančnej kontroly, pričom rozsah formálnych náležitostí má byť podľa navrhovanej novely nezmenený. Povinným má byť striktné označenie súhlasu (vyjadrenia), či možno finančnú operáciu vykonať alebo v nej pokračovať, prípadne vymáhať poskytnuté plnenie. Odpovede na časté otázky položené zamestnancom, ktorým sa v príspevku venujeme, korešpondujú so záväzným aktom – Metodickým usmernením sekcie auditu a kontroly Ministerstva financií SR č. MF/010871/2016 - 1411 k finančnej kontrole vykonávanej podľa zákona o finančnej kontrole.

? Otázka č. 1

Je postačujúce, aby všetky doklady predkladané spoločne a súvisiace s výplatou a zrážkami platu za daný mesiac boli overené spoločne jednou základnou finančnou kontrolou, a teda nie je potrebné overovať všetky prílohy predkladané finančnému orgánu aj samostatne?

Je postačujúce a tiež administratívne menej náročné, ak súvisiace finančné operácie sú overené základnou finančnou kontrolou na spoločnom krycom liste, kde prílohami krycieho listu sú príslušné doklady. Základná finančná kontrola sa vykoná na spoločnom krycom liste zodpovednými zamestnancami (pozn. autora: vždy treba brať do úvahy ustanovenia § 7 ods. 2 a 3 zákona o finančnej kontrole a audite).

? Otázka č. 2

Možno v obci považovať za časť finančnej operácie v procese prípravy verejného obstarávania aj zadanie Požiadavky na zabezpečenie predmetu zákazky a túto následne overiť základnou finančnou kontrolou? Alebo je na rozhodnutí obce, či danú časť procesu považuje za významnú na to, aby v nej nastavila kontrolné mechanizmy formou zá­kladnej finančnej kontroly, aj keď sa bude v ďalších krokoch vykonávať základná finančná kontrola (napríklad vyhlásenie verejného obstarávania)?

V súčasnom právnom stave platí, že ak vecne príslušní zamestnanci obce vyhotovujú požiadavku na verejné obstarávanie (zámer verejného obstarávania), túto požiadavku treba overiť základnou finančnou kontrolou, pričom sa overí z vecného hľadiska potreby jednotlivých vecne príslušných a zodpovedných zamestnancov (t. j. rozpočtový súlad a súlad s osobitným predpisom – zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.). V praxi možno použiť aj spoločný krycí list (pozn. autora: verejné obstarávanie je charakterizované ako iný úkon majetkovej povahy).

? Otázka č. 3

Ako sa má vykonať základná finančná kontrola pri verejnom obstarávaní v rámci elektronického kontraktačného systému?

V rámci obchodovania na elektronickom trhovisku sa uskutočňuje vyhodnotenie ponúk a následné generovanie zmluvy automatickým informačným systémom (t. j. bez možnosti ľudského zásahu) a nie je možné vykonať základnú finančnú kontrolu zamestnancami subjektu verejnej správy elektronicky (pozn. autora: súčasný systém to neumožňuje v rámci elektronického nastavenia formulára). Riešením je časť finančnej operácie ešte pred vyhlásením verejného obstarávania a pred „podpisom zmluvy“ overiť súčasne, a to vykonaním základnej finančnej kontroly pred zadaním požiadavky do elektronického trho­viska (pozn. autora: odporúčam overenie prostredníctvom objednávkového formulár

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály