Stravovanie zamestnancov v čase koronavírusu

Vydáno: 11 minút čítania

Zamestnávateľ je za podmienok stanovených zákonom č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a stravovanie, ako aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Prestávku na odpočinok a stravovanie upravuje § 91 Zákonníka práce a oznámenie prestávky zamestnancom je upravené v § 90 Zákonníka práce. Podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 Zákonníka práce.

Nielen Slovensko, ale celý svet čelí hrozbe zvanej koronavírus COVID-19. Šírenie tohto ochorenia má vplyvy aj na pracovnoprávne vzťahy. Veľa zamestnávateľov, najmä z oblasti administratívy, umožnilo väčšine svojich zamestnancov pracovať z domu, formou tzv. home office. Zamestnávateľ má však povinnosť zabezpečovať stravovanie svojim zamestnancom aj keď pracujú formou home office-u.

Tento článok pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich so zabezpečovaním stravovania zamestnancov v čase koronavírusu a o tom, ako sa dá bezpečne táto povinnosť splniť zo strany zamestnávateľa.

Povinný a oprávnený subjekt

Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom zabezpečovať stravovanie. Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.

Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako štyri hodiny.

Stravovanie podľa Zákonníka práce

V súlade s § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom vo všetkých zmenách. Túto povinnosť nemá voči:

  • zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu (neplatí, ak ide o zamestnanca, ktorý

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovanie stravovania prostredníctvom elektronických kariet
Účtovanie stravovacích poukážok (gastrolístkov) a finančného príspevku na stravovanie od 1. januára 2022
Poskytovanie stravovania zamestnancom samosprávy v roku 2022
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Poskytnutie stravovania zamestnancom prijatých na základe dohôd s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny
Dohoda o vykonaní sezónnej práce
Účtovanie finančného príspevku na stravovanie zo sociálneho fondu
Predzmluvné vzťahy podľa Zákonníka práce
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Špecifické pracovnoprávne postavenie hlavného kontrolóra
Dovolenka a krátenie dovolenky
Dovolenka zamestnanca podľa Zákonníka práce
Účtovanie stravovania zamestnancov
Príspevok obce na rekreáciu a na športovú činnosť dieťaťa svojho zamestnanca
Opatrenia zamestnávateľa v súvislosti s výskytom koronavírusu
Náhrada mzdy za nevyčerpanú dovolenku zamestnanca
Účtovanie zamestnaneckých výhod v organizáciách štátnej správy a samosprávy
Účtovanie osobných ochranných pracovných pomôcok
Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (5. časť)

Súvisiace otázky a odpovede

Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Návšteva lekára
Naše interné gastrolístky, resp. ich fakturácia
Jedenie na pracovisku
Strava zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení
Dohoda o zrážkach zo mzdy
Príplatok na stravné
Nárok na stravné
Hodnota stravných lístkov
Príspevok na stravovanie
Stravovanie zamestnancov
Stravné lístky
Účtovanie stravného zrážkou zo mzdy v rozpočtovej organizácii
Finančný príspevok na stravu od 01.03.2021
Pracovný pomer pre študenta s dennou, individuálnou formou študia
Osobný záujem verejného funkcionára
Účtovanie stravných lístkov
Účtovanie stravných lístkov
Dve pracovné pozície na jednu pracovnú zmluv
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ

Súvisiace predpisy

311/2001 Z.z. Zákonník práce