Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podmienky spracúvania rodného čísla obcami

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Príspevok sa zaoberá vymedzením zákonných podmienok spracúvania rodného čísla obcami, porovnaním s predchádzajúcou právnou úpravou, príkladmi z praxe a niektorými prípadmi spracúvania rodného čísla podľa osobitných právnych predpisov.

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) (ďalej len "nariadenie GDPR") členské štáty EÚ môžu stanoviť podrobnejšie osobitné podmienky spracúvania národného identifikačného čísla alebo akéhokoľvek iného identifikátora všeobecného uplatnenia. V uvedenom prípade sa národné identifikačné číslo alebo akýkoľvek iný identifikátor všeobecného uplatnenia používajú len v rámci primeraných záruk v súvislosti s právami a slobodami dotknutej osoby podľa nariadenia GDPR (čl. 87).
Podmienky spracúvania ­rodného čísla upravuje zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "nový zákon o ochrane osobných údajov"), podľa ktorého pri spracúvaní osobných údajov možno využiť na účely identifikovania fyzickej osoby všeobecne použiteľný identifikátor len vtedy, ak jeho využitie je nevyhnutné na dosiahnutie daného účelu spracúvania.
Súhlas so spracúvaním všeobecne použiteľného identifikátora musí byť výslovný a nesmie ho vylučovať osobitný predpis, ak ide o jeho spracúvanie na právnom základe súhlasu dotknutej osoby. Zverejňovať všeobecne použiteľný identifikátor sa zakazuje; to neplatí, ak všeobecne použiteľný identifikátor zverejní sama dotknutá osoba (§ 78 ods. 4).
Dôvodová správa k novému zákonu o ochrane osobných údajov preberá takmer doslovne uvedené ustanovenie bez vysvetlenia dôvodov prijatia tejto úpravy, pričom zaujímavé je, prečo neuvádza aj výnimku zo zverejnenia rodného čísla. Tento postup je v rozpore s čl. 19 ods. 4 legislatívnych pravidiel vlády SR, podľa ktorých osobitná časť dôvodovej správy obsahuje vecné odôvodnenie jednotlivých navrhovaných ustanovení zákona. Do odôvodnenia jednotlivých navrhovaných ustanovení sa nepreberá text týchto ustanovení, ani text a argumentácia už obsiahnutá vo všeobecnej časti dôvodovej správy.
Na rozdiel od predchádzajúceho zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "predchádzajúci zákon o ochrane osobných údajov") rodné číslo už
nepatrí do osobitnej kategórie osobných údajov
, no napriek tomu právna úprava ustanovuje osobitné podmienky pre jeho spracúvanie.
Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len "úrad") môže uložiť
pokutu do 20 000 000 eur
, alebo ak ide o podnik do 4 % celkového svetového ročného obratu za predchádzajúci účtovný rok, podľa toho, ktorá suma je vyššia, tomu, kto nesplnil alebo porušil niektorú z povinností zákonného spracúvania rodného čísla [§ 104 ods. 2 písm. d) nového zákona o ochrane osobných údajov].
Spracúvanie rodného čísla
Pojem všeobecne použiteľný identifikátor
Pojem všeobecne použiteľný identifikátor definoval predchádzajúci zákon o ochrane osobných údajov ako trvalý identifikačný osobný údaj dotknutej osoby, ktorý zabezpečuje jej jednoznačnosť v informačných systémoch [§ 4 ods. 3 písm. g)] a rovnakú definíciu uvádzal aj zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v z. n. p. [§ 4 ods. 3 písm. m)].
Nový zákon o ochrane osobných údajov už pojem všeobecne použiteľný identifikátor nedefinuje, ale odkazuje na zákon č. 301/1995 Z. z. o rodnom čísle v znení zákona č. 515/2003 Z. z., podľa ktorého rodné číslo je
trvalý identifikačný osobný údaj fyzickej osoby
, ktorý zabezpečuje jej jednoznačnosť v informačných systémoch (§ 2 ods. 1).
Osobitná povaha rodného čísla sa prejavuje aj v tom, že z rodného čísla možno zistiť dátum narodenia a pohlavie dotknutej osoby.
Nevyhnutnosť spracúvania rodného čísla
Pri spracúvaní osobných údajov možno využiť na účely identifikovania fyzickej osoby rodné číslo len vtedy, ak jeho využitie je
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály