Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančná kontrola v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme vykonávaniu finančnej kontroly v čase mimoriadnej situácie, ktorá bola vyhlásená uznesením vlády SR č. 111 z 11. marca 2020 podľa § 8 zákona č. 42/1994 Z.z. o civilnej ochrane obyvateľstva v z. n. p. v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu pandémie na území Slovenskej republiky.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie pre subjekty územnej samosprávy znamenalo nutnosť okamžite riešiť výdavky na realizáciu opatrení na znižovanie rizík ohrozenia, na ochranu života a zdravia obyvateľov obce, obmedzenie činnosti úradov územnej samosprávy, čerpanie OČR a PN zo strany zamestnancov obecných úradov, rozpočtových organizácií a príspevkových organizácií (ďalej len "ROPO"), rozšírené zavádzanie práce z domu pre zamestnancov, u ktorých to ich druh pracovnej činnosti umožňuje. Tieto skutočnosti mali a majú vplyv na vykonávanie finančnej kontroly v podmienkach územnej samosprávy.
1. Legislatívna úprava vykonávania finančnej kontroly
Základné pravidlá, ciele a spôsob vykonávania finančnej kontroly upravuje
zákon č. 357/2015 Z.z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
(ďalej len "zákon o finančnej kontrole").
Ministerstvo financií SR vydalo
Metodické usmernenie sekcie auditu a kontroly Ministerstva financií SR č. MF/008005/2019-1411 k finančnej kontrole
vykonávanej podľa zákona o finančnej kontrole, ktoré je platné a účinné od 5. apríla 2019.
Ministerstvo financií SR na vyhlásenie mimoriadnej situácie zareagovalo vydaním
Metodického odporúčania sekcie auditu a kontroly Ministerstva financií SR č. MF/010400/2020-1411 k finančnej kontrole
vykonávanej podľa zákona č. 357/2015 Z.z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "metodické odporúčanie"). Metodické odporúčanie okrem iného upravuje aj vykonávanie finančnej kontroly v čase mimoriadnej situácie. Odporúčanie bolo zverejnené na webovom sídle Ministerstva financií SR na stránke https://www.mfsr.sk/sk/financie/audit-kontrola/financna-kontrola/financna-kontrola.html.
V Národnej rade SR boli schválené
opatrenia v oblasti vnútorného auditu, vládneho auditu a finančnej kontroly, a to novelou zákona č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p.
(ďalej len "zákon č. 67/2020 Z.z."). Týmto zákonom sa ustanovujú opatrenia v oblastiach, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva financií SR, ktorých cieľom je zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19. Do zákona sa vložila piata časť, ktorá sa týka práve opatrení v oblasti vnútorného auditu, vládneho auditu a finančnej kontroly.
Zo schválených opatrení v oblasti vnútorného auditu, vládneho auditu a finančnej kontroly (novelou zákona č. 67/2020 Z.z.) sa na subjekty územnej samosprávy vzťahuje len opatrenie prijaté pod § 36b:
"Ak v období pandémie nie je možné z dôvodov hodných osobitného zreteľa získať podpisy zamestnancov, ktorí vykonávali administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste, pri návrhu správy alebo pri návrhu čiastkovej správy podľa osobitného predpisu a pri správe alebo pri čiastkovej správe podľa osobitného predpisu, ich podpis sa nevyžaduje, ak je návrh správy alebo návrh čiastkovej správy a správa alebo čiastková správa podpísaná štatutárnym orgánom orgánu verejnej správy alebo ním určeným vedúcim zamestnancom."
Podľa dôvodovej správy vzhľadom na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 a na súvisiace prijaté opatrenia je významne sťažené plnenie povinnosti zamestnancov, ktorí vykonávali administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste, a to podpísať návrh čiastkovej správy alebo správy, ako aj podpísať čiastkovú správu alebo správu z vykonanej finančnej kontroly. Uvedené je spôsobené najmä plošným uplatňovaním režimu práce z domu, tzv. "home office". Vzhľadom na uvedené je technicky náročné:
-
získať vlastnoručné podpisy zamestnancov, ktorí vykonali administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste,
-
využitie kvalifikovaného elektronického podpisu, keďže nie všetci zamestnanci disponujú technickými prostriedkami umožňujúcimi podpísanie výsledného dokumentu kvalifikovaným elektronickým podpisom, resp. elektronickou pečaťou.
Schválené opatrenie vytvára možnosť aj pre subjekty územnej samosprávy, aby podpis zamestnancov, ktorí vykonali administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste, na návrhu čiastkovej správy, návrhu správy, čiastkovej správe a správe, bol nahradený podpisom štatutárneho orgánu, alebo podpisom ním určeného vedúceho zamestnanca. Za podpis štatutárneho orgánu alebo ním určeného vedúceho zamestnanca sa považuje vlastnoručný podpis alebo kvalifikovaný elektronický podpis, resp. elektronická pečať.
Štatutárny orgán alebo ním určený vedúci zamestnanec môže takýmto spôsobom podpísať uvedené dokumenty len v prípadoch hodných osobitného zreteľa. Za takéto dôvody sa považuje situácia, ak by z technických dôvodov nebolo možné získať na výstupné dokumenty v primeranej dobe po skončení overovania podpisy zamestnancov, ktorí vykonávali administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste, prípadne ak by zabezpečenie podpisov týchto zamestnancov spôsobovalo neprimerané riziko vo vzťahu k ich ochrane zdravia a života.
2. Vykonávanie finančnej kontroly
Finančná kontrola ako jeden z najdôležitejších nástrojov pre štatutárny orgán subjektu územnej samosprávy je súčasťou systému finančného riadenia.
Zákon o finančnej kontrole ustanovuje pre štatutárny orgán subjektu územnej samosprávy dve dôležité povinnosti:
1.
povinnosť v rámci svojej pôsobnosti vytvoriť, zachovávať a rozvíjať finančné riadenie a v rámci neho finančnú kontrolu,
2.
povinnosť určiť pri poskytovaní a použití verejných financií také podmienky, aby bolo zabezpečené hospodárne
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.