Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zodpovednosť zamestnancov za výkon finančnej kontroly

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Príspevok sa venuje aktuálnej problematike stanovenia a dôsledkom zodpovednosti vo vzťahu k finančnej operácii v nadväznosti na finančnú kontrolu (pozn. autora: povinný kontrolný mechanizmus je výlučne základná finančná kontrola). Zároveň v ňom objasňujem spôsob výkonu základnej finančnej kontroly v rámci vecnej pôsobnosti – zodpovednosti za charakter finančnej operácie podľa zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole a audite“). Výkon základnej finančnej kontroly sa viaže na každú finančnú operáciu alebo jej časť. Primárne sa príspevok venuje zodpovednosti zamestnancov a spôsobom definovania zodpovednosti v nadväznosti na hmotnú zodpovednosť zamestnancov podľa osobitného predpisu.

Zodpovednosť v zmysle zákona o finančnej kontrole a audite

Základná finančná kontrola vyžaduje dodržanie zásady „kontroly štyroch očí“, tzn. účasť minimálne dvoch zamestnancov, z čoho jeden je vedúci zamestnanec/štatutár (v územnej samospráve starosta obce/primátor alebo riaditeľ organizácie).

Zodpovednosť zamestnancov je definovaná ako pôsobnosť charakteru finančnej operácie alebo jej časti na pracovnú činnosť, ktorú zastrešuje daný zamestnanec.

V praxi sa vyskytujú problémy s výkladom, či zamestnanec na výkon základnej finančnej kontroly potrebuje poverenie alebo stanovenie výkonu finančnej kontroly v rámci internej smernice k finančnej kontrole. Pripomínam, že na výkon základnej finančnej kontroly zákon nevyžaduje poverenie pre zodpovedného zamestnanca.

Zodpovednosť zamestnanca za charakter finančnej operácie/jej časti v územnej samospráve vyplýva najčastejšie z:

  1. pracovnej náplne v zmysle uzatvorenej pracovnej zmluvy,
  2. opisu pracovnej činnosti podľa organizačnej normy subjektu (Organizačný poriadok),
  3. smernice na výkon finančnej kontroly.

Vedúci zamestnanec organizácie/štatutár obce nevystavujú na výkon základnej finančnej kontroly pre zodpovedných zamestnancov osobitné poverenie. Vo verejnej správe sa často vyskytuje aj duplicitná zodpovednosť za finančnú operáciu/jej časť, a to najčastejšie v oblasti nakladania s hmotným či finančným majetkom.

Prípady, kedy zamestnanec hmotne zodpovedá za pokladničnú hotovosť a ceniny, zásoby a sklad alebo príslušný druh majetku.

Táto zodpovednosť stanovená v zmysle osobitnej dohody alebo pracovnoprávnej normy – zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. sa pridruž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály