Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Elektronický výkon základnej finančnej kontroly

Dátum: Rubrika: Legislatívne zmeny

Príspevok upozorňuje na novelu zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 357/2015 Z. z.“), ktorá bola vykonaná zákonom č. 39/2022 Z. z. a nadobudla účinnosť 1. marca 2022. Zameriava sa na elektronický výkon základnej finančnej kontroly, ktorý súvisí s elektronizáciou verejnej správy a ktorého cieľom je zefektívnenie výkonu základnej finančnej kontroly.

Novela zákona č. 357/2015 Z.z. umožnila zefektívniť elektronický výkon základnej finančnej kontroly tým, že zaviedla možnosť okrem vlastnoručného podpisu a kvalifikovaného elektronického podpisu využívať na účely zákona č. 357/2015 Z.z. aj obdobný preukázateľný podpisový záznam v elektronickej podobe nahrádzajúci vlastnoručný podpis. Zavedenie tejto možnosti pomôže v podmienkach územnej samosprávy odstrániť byrokratickú administratívnu náročnosť výkonu základnej finančnej kontroly.
Novým ustanovením § 2 písm. t) zákona č. 357/2015 Z.z. sa zjednodušuje elektronický výkon finančnej kontroly. Podľa cit. ustanovenia podpisom sa na účely zákona č. 357/2015 Z.z. rozumie vlastnoručný podpis, kvalifikovaný elektronický podpis alebo podobný preukázateľný podpisový záznam v elektronickej podobe nahrádzajúci vlastnoručný podpis, ktorý umožňuje jednoznačnú preukázateľnú identifikáciu osoby, ktorá podpisový záznam vyhotovila.
Predpokladom zákonného elektronického výkonu základnej finančnej kontroly je zabezpečenie takých vnútorných procesov a bezpečnostných opatrení zo strany územnej samosprávy, ktoré:
-
zabezpečia preukaznosť a jednoznačné a nespochybniteľné určenie osoby, ktorá finančnú kontrolu vykonala elektronicky,
-
zamedzia zneužitiu prihlasovacích údajov zodpovedného zamestnanca.
? Otázka č. 1:
Novela zákona umožňuje pri elektronickom výkone finančnej kontroly využiť pri podpisovaní okrem kvalifikovaného elektronického podpisu aj inú formu elektronického podpisu. Čo sa má v praxi chápať inou formou elektronického podpisu?
Inou formou elektronického podpisu sa rozumie preukázateľný podpisový záznam v elektronickej podobe nahrádzajúci ­vlastnoručný podpis. Ide teda o elektronický podpisový záznam, ktorý umožní jednoznačnú preukázateľnú identifikáciu osoby, ktorá tento podpisový záznam vyhotovila. V rámci informačných systémov, ktoré sú už v praxi zaužívané, to môže zabezpečiť overenie zodpovednej osoby, prostredníctvom osobného prístupového kódu, prihlasovacieho mena a hesla alebo šifrovacieho kľúča v informačnom systéme. Dôležité je, aby touto inou formou elektronického podpisu bolo možné jednoznačne a preukázateľne identifikovať zodpovednú osobu, ktorá vykonala základnú finančnú kontrolu a aby tieto údaje nebolo možné zneužiť.
Základná finančná kontrola
Podmienky výkonu základnej finančnej kontroly sa
novelou zákona č.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály