Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Praktické riešenia situácií v súvislosti s COVID-19 v územnej samospráve

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

Príspevok rozoberá najčastejšie otázky územnej samosprávy, s ktorými sa musela vysporiadať v poslednom období. Prinášame v ňom odporúčania na riešenie rôznych situácií, ktoré vznikli vzhľadom na dodržiavanie osobitných predpisov, interných aktov v nadväznosti na šíriacu sa pandémiu koronavírusu COVID-19 a prislúchajúce povinnosti územnej samosprávy.

Sme základná škola, musí byť evidencia dochádzky podpísaná samotným pedagogickým zamestnancom alebo stačí len ju vytlačiť a založiť?
Evidencia dochádzky podľa zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") nemusí byť podpísaná, t.j. zákon to neukladá ako povinnosť. Určiť tak môže interný riadiaci akt alebo pracovný poriadok školského zariadenia. Podľa § 99 Zákonníka práce zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, aktívnej časti a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnanca tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú, alebo dohodnutú pracovnú pohotovosť.
Zamestnanci našej mestskej časti pracujú na diaľku cez home office v zmysle interného príkazu starostu. Je v tomto prípade tiež povinné evidovanie dochádzky zamestnancov?
Áno. V predmetnom prípade takisto ide o výkon práce, ktorý nie je vykonávaný na obvyklom mieste, avšak evidenciu dochádzky spracúva zamestnávateľ a zamestnanec (podľa dohody) a zasiela výkaz prác alebo rozsah pracovného času (s časom začatia a skončenia pracovného času).
Môže obec alebo samosprávny kraj zamieňať si majetok na základe zmluvy s iným subjektom?
Z hľadiska zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. a zákona č. 446/2001 Z.z. o majetku vyšších územných celkov v z. n. p. môže obec a vyšší územný celok uzatvoriť zámennú zmluvu s inou obcou alebo s vyšším územným celkom. Obec a vyšší územný celok môže uzatvoriť zámennú zmluvu aj s rozpočtovou organizá­ciou alebo príspevkovou organizá­ciou inej obce a VÚC, ak tieto organizácie majú v správe zamieňaný majetok, ktorá ich zriadila. Rovnako je možné uzatvoriť zámennú zmluvu medzi dvomi rozpočtovými organizáciami alebo príspevkovými organizáciami rôznych obcí a VÚC, ak tieto organizácie majú zamieňaný majetok obcí a vyšších územných celkov v správe a na výmenu majetku sú oprávnené podľa zásad hospodárenia s majetkom.
Zmenili sa aktuálne termíny pre zamestnávateľov na predkladanie mesačných výkazov poist­ného a príspevkov?
Vykazovacie (predloženie mesačného výkazu poistného a príspevkov a výkazu poistného a príspevkov), prihlasovacie a oznamovacie povinnosti zamestnávateľa nie sú zmenené novelou o odklade odvodov na sociálne poistenie za mesiac marec 2020 do 31. júla 2020. To znamená, zamestnávatelia aj za mesiac marec 2020 (a nasledujúce mesiace roka 2020) sú povinní zaslať Sociálnej poisťovni mesačný výkaz poistného a príspevkov klasicky, so všetkými potrebnými údajmi - je potrebné vykazovať odvody aj za zamestnávateľa aj za zamestnanca.
Je možné aj počas mimoriadneho stavu v súvislosti s COVID-19 požiadať zamestnávateľa o priznanie rekreačného príspevku?
Áno, rekreačný príspevok sa aj v aktuálnej mimoriadnej situácii v súvislosti s COVID-19, priznáva na základe žiadosti zamestnanca a vzhľadom na § 152a Zákonníka práce.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.