Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zverejňovanie zmlúv, faktúr a objednávok – skúsenosti z kontrolnej činnosti

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Súčasťou povinností vyplývajúcich z osobitných predpisov subjektu územnej samosprávy je aj pravidelné a úplné zverejňovanie. Podmienky, lehoty a rozsah zverejnených údajov, z dôvodu transparentného konania obcí a organizácií, upravuje plne zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej len „zákon o slobode informácií“). Príspevok sa bližšie venuje aplikačnej praxi zverejňovania povinných údajov (faktúr, uzatvorených zmlúv a vystavených objednávok). Bližšie vysvetlím jednotlivé povinné údaje a upozorním na časté nedostatky a neúplné formy zverejňovania údajov na webových sídlach subjektov verejnej správy.

Webové sídla (Poznámka autora: internetové stránky subjektov.) predstavujú základné prostredie pre povinné uverejnenie údajov týkajúcich sa faktúr, zmlúv a objednávok. Treba spomenúť, že obce a ROPO, ak majú zriadené svoje vlastné webové sídla, zverejňujú povinné údaje (faktúry, zmluvy a objednávky) práve prostredníctvom nich. Ak organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí nemajú vlastné webové sídla, zverejňujú údaje na webovom sídle svojich zriaďovateľov. V prípade, ak ani obec nemá svoje vlastné webové sídlo, uverejňuje zmluvy prostredníctvom Obchodného vestníka.

! Upozornenie: Pre územnú samosprávu neplatí povinné zverejnenie v Centrálnom registri zmlúv, a to ani v prípade, ak by boli zmluvným partnerom s orgánom štátnej správy.

Zverejnenie zmlúv

Zákon o slobode informácií ustanovuje, že na účely dodržania zákonnej lehoty je rozhodujúcou lehotou prvé zverejnenie. To sa týka prípadov, kedy zmluvné zabezpečenie je realizované:

  1. medzi obcou a školou (rozpočtovou organizáciou),
  2. medzi obcou a ňou založenou organizáciou (obchodnou spoločnosťou),
  3. medzi dvoma školami,
  4. medzi príspevkovou a rozpočtovou organizáciou,
  5. medzi orgánom štátnej správy a obcou alebo
  6. medzi orgánom štátnej správy a organizáciou a podobne.

Zmluvy sa zverejňujú iba v prípade, ak sa týkajú nakladania s majetkom, či verejnými prostriedkami. V praxi ale existujú aj prípady zmlúv, ktoré sú bezodplatné a bez charakteru majetkového úkonu (zmluvy o spolupráci, inominátne zmluvy podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p., zmluvy o sprostredkovaní, zmluvy o poskytnutí služby bez finančného charakteru, zmluvy o združení bez finančného charakteru a podobne).

! Upozornenie: Právnym úkonom (zmluvou) je aj dohoda, a v prípade, ak sa týka majetkového či finančného charakteru, podlieha plne zverejneniu na webovom sídle.

♦ Príklad č. 1:

Základná škola uzatvára s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zmluvu, pričom škola má svoje webové sídlo. Kto a kedy má zverejniť zmluvu?

Podľa zákona o slobode informácií je rozhodujúce prvé zverejnenie zmluvy, čo znamená, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejní zmluvu v Centrálnom registri zmlúv, škola uverejní zmluvu na svojom webovom sídle dodatočne. Upozorňujem, že vždy treba uverejniť zmluvu (Poznámka autora: Ak podlieha zverejneniu.) na webovom sídle školy, ak je táto zverejnená i v Centrálnom registri zmlúv.

Rozhodujúce obdobie podľa § 5a ods. 13 zákona o slobode informácií (Poznámka autora: Podľa ktorého, ak je zmluva zverejnená viacerými spôsobmi alebo viacerými účastníkmi zmluvy, rozhodujúce je prvé zverejnenie zmluvy.) platí len v prípade posúdenia účinnosti právneho vzťahu (úkonu) a dodržania lehoty uverejnenia.

! Upozornenie: Povinne zverejňovaná zmluva, ktorá sa nezverejňuje v Centrálnom registri zmlúv, sa zverejňuje na webovom sídle povinnej osoby, ktorá zmluvu uzatvára, a to bezodkladne po uzavretí zmluvy. Subjekty územnej samosprávy nezverejňujú svoje zmluvy v Centrálnom registri zmlúv.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály