Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Súbeh pracovných pomerov a ich skončenie

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy

Zamestnanec môže mať uzatvorených aj viac pracovných pomerov, či už so súčasným zamestnávateľom alebo aj s ďalším zamestnávateľom. Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) môže zamestnávateľ dohodnúť niekoľko pracovných pomerov aj s tým istým zamestnancom, avšak iba za podmienky, že pôjde o činnosti, ktoré spočívajú v prácach iného druhu. Zákonník práce ustanovuje, že práva a povinnosti z týchto pracovných pomerov sa posudzujú samostatne, napr. nárok na dovolenku, nárok na odstupné, odchodné. To znamená, že aj k ukončeniu týchto pracovných pomerov dochádza samostatne. Tento príspevok sa venuje skončeniu viacerých pracovných pomerov, ktoré si zamestnanec dohodol s jedným a tým istým zamestnávateľom.

Súbeh pracovných pomerov u toho istého zamestnávateľa

Podľa § 50 Zákonníka práce: „Zamestnávateľ môže dohodnúť niekoľko pracovných pomerov s tým istým zamestnancom len na činnosti spočívajúce v prácach iného druhu; práva a povinnosti z týchto pracovných pomerov sa posudzujú samostatne.“

Zákonník práce nelimituje počet uzavretých pracovných pomerov s jedným zamestnancom, iba uvádza, že ich môže byť niekoľko (čiže dva, ale aj viac).

Zákonník práce však viaže možnosť uzatvorenia dvoch alebo viacerých pracovných pomerov u jedného zamestnávateľa na druh práce – pre ďalší pracovný pomer sa vyžaduje splnenie podmienky, že musí ísť o činnosti spočívajúce v prácach iného druhu. Napríklad učiteľ môže byť zamestnaný u jedného zamestnávateľa na dve pracovné zmluvy, v rámci jednej pracovnej zmluvy na pedagogickú činnosť a v rámci druhej pracovnej zmluvy napr. na administratívnu prácu. Ak by zamestnanec ako učiteľ uzavrel s jedným zamestnávateľom dve pracovné zmluvy, pričom obe by zneli na totožnú pedagogickú činnosť, v tom prípade Zákonník práce neumožňuje zamestnávateľovi dohodnúť s tým istým zamestnancom viac pracovných pomerov, a to najmä preto, aby nedochádzalo k obchádzaniu ustanovení Zákonníka práce napr. o nadčasoch.

Na to, aby bola uzavretá platná pracovná zmluva, treba v nej dohodnúť:

  1. druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,
  2. miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto),
  3. deň nástupu do práce,
  4. mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy je teda aj uvedenie druhu práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma a jeho stručná charakteristika. Druh práce možno vymedziť širšie (výhodou je, že zamestnávateľ má väčšiu dispozíciu k zmenám výkonu práce v rámci dohodnutého druhu práce) alebo užšie (zamestnávateľ má menšiu dispozíciu k zmenám výkonu práce v rámci dohodnutého druhu práce).

Pri určení druhu práce sa vyžaduje dodržanie základnej požiadavky určitosti právneho úkonu (zmluvy), aby bolo možné určiť, akú prácu má zamestnanec vykonávať, inak hrozí, že pracovná zmluva bude neplatná. Od pojmu druh práce odlišujeme pojem pracovná činnosť. V rámci jedného druhu práce sa spravidla vykonáva súbor rôznych pracovných činností. Preto je pojem druh práce k pojmu pracovná činnosť – pojmom širším.

Zamestnávateľ môže s jedným zamestnancom uzatvoriť v prípade rovnakého druhu práce len jednu pracovnú zmluvu. Postup, keď by zamestnávateľ uzatvoril s jedným zamestnancom dve alebo viac pracovných zmlúv na jeden druh práce tak, že by tento druh práce rozčlenil na samostatné činnosti, by mohol vyvolať dojem, že ide o obchádzanie ustanovení Zákonníka práce.

V prípade, keď má zamestnanec u zamestnávateľa vykonávať prácu, pri ktorej ide o rôzne druhy prác (napr. pedagogický zamestnanec a mzdová účtovníčka), Zákonník práce zamestnávateľ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály