Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Programy cezhraničnej spolupráce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Programy cezhraničnej spolupráce sú doplnkom hlavných operačných programov, ako je napríklad Program rozvoja vidieka alebo Integrovaný regionálny operačný program. Pre obce a mestá sú to významné programy, ktorých začiatky siahajú ešte k tzv. predvstupovým fondom, ktoré podporovali rôzne projekty samosprávy susedných štátov na oboch stranách hranice. Programy cezhraničnej spolupráce trvajú do súčasnosti a na Slovensku poznáme množstvo kvalitných projektov z nich zrealizovaných. Tieto programy sú primárne určené na ďalšiu spoluprácu v špecifických oblastiach zúčastnených krajín, s cieľom umožniť financovanie aktivít, ktoré povedú k intenzívnejšej spolupráci medzi regiónmi so spoločnou medzištátnou hranicu.

Programy tvoria priestor pre investície na zlepšenie technického stavu prírodných a kultúrnych pamiatok, zlepšenie prístupu k prírodným a kultúrnym pamiatkam napr. označenie, zvýšenie ochrany a starostlivosti o ohrozené druhy zvierat. Prostredníctvom programov sa realizujú investície na rozvoj vybraných prvkov zelenej infraštruktúry, ako aj lepšie prepojenie infraštruktúry vďaka výstavbe nových a skvalitneniu existujúcich cestných hraničných priechodov, kde sa podporuje aj lepšia dostupnosť a zvýšená dopravná bezpečnosť chodcov a cyklistov. V týchto programoch sa má posilniť spolupráca medzi univerzitami a vysokými školami, s cieľom vypracovať spoločné ponuky (napr. vytvoriť centrá na prenos poznatkov), zlepšiť program vzdelávania, odbornej prípravy a celoživotného vzdelávania na všetkých úrovniach (od predškolských zariadení až po univerzity a vysoké školy).

Program má podporiť nové aj pôvodné vzdelávacie programy pre základné, stredné a vysoké školy s dôrazom na získanie potrebnej praxe, tiež výmenu odborných poznatkov a skúseností, realizáciu výmenných pobytov, investície do skvalitnenia vzdelávacej infraštruktúry a pod.

V tomto článku si predstavíme program Interreg V-A Poľsko – Slovensko na roky 2014 – 2020. Viac informácií o tomto programe nájdete na webovej stránke https://sk.plsk.eu/.

Globálny cieľ programu:

  • rozvoj partnerskej poľsko-slovenskej spolupráce s cieľom zlepšenia podmienok cezhraničnej infraštruktúry vedúcej k priestorovej integrácii oprávneného územia, lepšej dostupnosti a atraktívnosti pre obyvateľov, investorov a turistov,
  • podpora partnerskej poľsko-slovenskej spolupráce v prospech trvalo udržateľného socioekonomického, kultúrneho a environmentálneho rozvoja v prihraničnom regióne,
  • propagácia miestnych iniciatív a nadväzovanie cezhraničných kontaktov prostredníctvom realizácie mikroprojektov založených na aktivitách „ľudia ľuďom“.

Finančná alokácia do programu je v sume 182 339 676 eur, z toho 154 988 723 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a ostatok je národné spolufinancovanie.

Národný orgán pre program spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko na programové obdobie 2014 – 2020 je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Prioritná os č. 1: Ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály