Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Hlavný kontrolór obce pracujúci na skrátený pracovný úväzok

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Témou príspevku sú aktuálne otázky súvisiace s hlavným kontrolórom obce. Príspevok sa týka výlučne obcí, kde je funkcia hlavného kontrolóra vykonávaná v skrátenom pracovnom režime na základe uznesenia obecného zastupiteľstva (OZ).

Nárok na stravné

Hlavný kontrolór obce, ktorý má riadne účinné funkčné obdobie na základe uznesenia OZ s určeným rozsahom pracovného času (čiastočný pracovný úväzok), vykonáva svoju funkciu na základe pracovnej zmluvy. Podľa § 18 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) je hlavný kontrolór obce v postavení ostatného vedúceho zamestnanca, pričom vykonáva prácu vo verejnom záujme.

V zmysle zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. sa na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov pri výkone práce (kam sa zaraďuje okrem zamestnancov obce aj hlavný kontrolór obce) vo verejnom záujme vzťahuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“). V zmysle Zákonníka práce je zamestnávateľ (obec) povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancov, a to aj zamestnaných na čiastočný pomer, ak ich pracovný čas strávený na pracovisku presahuje štyri hodiny.

Hlavného kontrolóra nemožno v prípade jeho pracovného času počas niektorých dní, kedy je na pracovisku viac ako štyri hodiny, ukrátiť na príspevku na stravu formou stravných lístkov.

Obec v prípade zamestnancov, ktorí pracujú na čiastočný pracovný pomer, by mala evidovať pracovný čas. Práve týmto konaním sa zabezpečí, že hlavný kontrolór v prípade nepravidelne rozvrhnutého pracovného času (úväzku) bude mať nárok na stravné po odpracovaní štyroch hodín. Druhou alternatívou je rozvrhnutie pracovného času hlavného kontrolóra na obdobie kalendárneho mesiaca, čím obec získa prehľad o dňoch, kedy je jeho pracovný čas strávený na pracovisku viac ako štyri hodiny.

V prípade nižšieho fondu pracovného času počas jednotlivých dní nemá hlavný kontrolór nárok na stravné. Zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. stanovuje, že v prípade existencie odborovej organizácie v obci sa dá umožniť stravovať aj zamestnancom, ktorí pracujú mimo rámca rozvrhu pracovných zmien za rovnakých podmienok ako ostatným zamestnanc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály