Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Často diskutované prípady účtovania a klasifikovania z praxe

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Cieľom príspevku je oboznámiť čitateľov s častými prípadmi z vlastnej kontrolnej praxe, ktoré sa týkajú účtovnej agendy a rozpočtovania v prostredí územnej samosprávy. Chceme prezentovať správny spôsob účtovania a klasifikovania prostredníctvom ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie vzhľadom na aktuálny právny stav (január 2019). Uvedené prípady účtovania, ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie a prípadne nesprávne spôsoby účtovania nadväzujú na vykonané kontroly v oblasti územnej samo­správy za posledné obdobia (najmä kontroly bilančnej kontinuity, kontroly vedenia účtovníctva, plnenia programového rozpočtu výdavkov a kontroly hospodárenia v organizáciách zriadených samosprávou).

Zabezpečenie odbornej praxe pre študentov – účtovanie a klasifikovanie

? Akým spôsobom ­rozpočtová organizácia účtuje a klasifikuje príjem transferu od iného subjektu vo verejnej správe na zabezpečenie odbornej praxe pre študentov na účely úhrady mzdových výdavkov pedagógovi?

Subjekt verejnej správy účtuje o príjme prostriedkov (transferu) cez účet 221 (samostatný účet) súvzťažne s účtom 359 (strana Dal). Príjem prostriedkov má ekonomickú klasifikáciu rozpočtovej klasifikácie 312011 – Od ostatných subjektov verejnej správy a kód zdroja 72c – Od iných subjektov, napr. formou dotácie alebo grantu. Organizácia prevádza prostriedky zo samostatného účtu 221 na rozpočtový príjmový účet 223 (cez účet 261), a to bez ekonomickej klasifikácie. Prevod z príjmového rozpočtového účtu na účet obce bude účtovaný cez účet 351 súvzťažne s účtom 223. Predpis pohľadávky voči obci bude povinne účtovaný cez účet 354 (strana Má dať) súvzťažne s účtom 351 (strana Dal), a to bez ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie. Príjem prostriedkov od obce na výdavkový účet bude účtovaný cez účet 222 súvzťažne s účtom 354 s ekonomickou klasifikáciou − položka 291006. Mzdové náklady sa účtujú štandardne bez ohľadu na prijatý transfer od iného subjektu. Následne subjekt (rozpočtová organizácia) účtuje o transfere vo vecnej a v časovej súvislosti s nákladom (mzdovým nákladom na zamestnanca) cez účet 359 (strana Má dať) súvzťažne s účtom 693 (bez ekonomickej klasifikácie).

Vecné bremeno z dvoch pohľadov – účtovanie a ekonomická klasifikácia

Následne je čitateľovi predstavený inštitút vecného bremena z dvoch pohľadov, a to ako príjem a ako výdavok.

Vecné bremeno v prospech subjektu verejnej správy (príjem a následný výnos)

Subjekt verejnej správy účtuje príjem (odplatu) za zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve prechodu cez pozemok v zmysle normatívneho právneho aktu plne i pre rok 2019 − Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. prostredníctvom účtu 378 (strana Má dať) súvzťažne s účtom 648. Následne skutočný príjem účtuje obec ako príjem na účet 221 súvzťažne s účtom 378.

Subjekt verejnej správy klasifikuje príjem zo zriadenia vecného bremena prostredníctvom Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácievznení neskorších predpisov na podpoložku ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie 292027 − Iné (ako bežný príjem). Kód zdroja príjmu v zmysle Príručky na zostavenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021 má klasifikáciu 72c – Od iných subjektov.

Je potrebné upozorniť, že pri určovaní kódov zdroja musí byť dodržaná podmienka, že prostriedky pri úhrade výdavkov sa označia takým istým kódom zdroja, pod akým boli prijaté od poskytovateľa. To znamená, že výdavok (na základe príjmu prostriedkov od inej oso

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály