Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kontrola zverejňovania súhrnných správ podľa zákona o verejnom obstarávaní

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obce a rozpočtové a príspevkové organizácie sú verejní obstarávatelia, ktorí narábajú takmer výhradne s verejnými zdrojmi. Z dôvodu zachovania a zvýšenia transparentnosti preukazovania použitia verejných zdrojov je kontrola dodržiavania zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o verejnom obstarávaní") veľmi dôležitou súčasťou kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra. V príspevku sa zameriame na kontrolu zverejňovania súhrnných správ podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Kontrola zverejňovania súhrnných správ podľa zákona o verejnom obstarávaní
Ing.
Ingrid
Konečná Veverková
Hlavný kontrolór je oprávnený kontrolovať postup obstarávania zákaziek s nízkymi hodnotami a postup obstarávania zákaziek malého rozsahu. Vzhľadom na charakter kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra kontrolovaným obdobím sú zvyčajne minulé roky a nie aktuálny rok. Aj preto v príspevku porovnávame právnu úpravu zverejňovania súhrnných správ podľa zákona o verejnom obstarávaní do 31.12.2018 a s právnou úpravou od 1.1.2019.
Zákazky s nízkou hodnotou sú upravené v § 117 zákona o verejnom obstarávaní. Zákazky malého rozsahu (ide o zákazky, ktorých predpokladaná hodnota je nižšia ako 5 000 eur v priebehu kalendárneho roka alebo počas platnosti zmluvy, ak sa zmluva uzatvára na dlhšie obdobie ako jeden kalendárny rok) v zákone o verejnom obstarávaní upravené nie sú, keďže sa na nich tento predpis nevzťahuje.
Zákazky s nízkou hodnotou - rok 2018
Právna úprava zákaziek s nízkou hodnotou v § 117 zákona o verejnom obstarávaní bola veľmi všeobecná. Bolo určené, že pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou:
-
verejný obstarávateľ postupuje tak, aby vynaložené náklady na predmet zákazky boli primerané jeho kvalite a cene;
-
nevyžaduje sa písomná forma zmluvy okrem prípadov, v ktorých to vyžadujú osobitné predpisy;
-
vyžaduje sa, aby verejný obstarávateľ evidoval všetky doklady a dokumenty a uchovával ich päť rokov od uzavretia zmluvy, ak osobitný predpis (§ 39 ods. 3 zákona č. 292/2014 Z.z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.) neustanovuje inak; a čo sa týka dokumentácie, tak § 24 zákona o verejnom obstarávaní sa pri zákazkách s nízkou hodnotou nepoužije.
Na základe tejto všeobecnej úpravy Úrad pre verejné obstarávanie vydal usmernenie, v ktorom vzhľadom na skutočnosť, že zákon o verejnom obstarávaní neupravuje žiadny formálny postup, ktorý by mal verejný obstarávateľ aplikovať pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou, odporúča verejným obstarávateľom upraviť si pravidlá, ktoré budú uplatňovať pri zadávaní zákaziek s nízkou hodnotou vo svojich vnútorných predpisoch alebo riadiacich aktoch.
Verejný obstarávateľ by mal vo svojich vnútorných predpisoch alebo riadiacich aktoch nastaviť vhodné a primerané pravidlá zadávania zákaziek s nízkou hodnotou so zohľadnením najmä princípu hospodárnosti a efektívnosti vychádzajúc pritom predovšetkým z charakteru, rozsahu, dostupnosti a hodnoty predmetu zákazky s nízkou hodnotou.
Netreba však zabúdať, že podľa § 10 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní pri zadávaní zákaziek musí verejný obstarávateľ dodržať princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov, princíp transparentnosti, princíp proporcionality a princíp hospodárnosti a efektívnosti. Aplikáciou týchto princípov verejného obstarávania by mal verejný obstarávateľ získať "najlepšiu hodnotu za peniaze".
Zverejňovanie zákaziek s nízkou hodnotou - rok 2018
Podľa § 117 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní v znení platnom do 31.12.2018 bol verejný obstarávateľ povinný uverejniť v profile súhrnnú správu o zákazkách s nízkymi hodnotami s cenami vyššími ako 5 000 eur za obdobie kalendárneho štvrťroka do 30 dní po skončení kalendárneho štvrťroka, v ktorej pre každú takúto zákazku uvedie najmä hodnotu zákazky, predmet zákazky a identifikáciu dodávateľa.
Kontrola zverejňovania zákaziek s nízkou hodnotou - rok 2018
Hlavný kontroló
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.