Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Financovanie úloh spoločného obecného úradu

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Spoločný obecný úrad predstavuje jednu z možností riešenia výkonu decentralizovaných kompetencií verejnej správy. Pri výkone jednotlivých činností vznikajú obci, ktorá je sídlom spoločného obecného úradu, náklady, ktoré treba následne uhradiť. Právnym základom pre fungovanie spoločného obecného úradu je popri zákone č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") aj zmluva o zriadení spoločného obecného úradu. Podstatnými sú taktiež aj vykonávacie právne predpisy samosprávy, pričom ide o vnútorné normatívne predpisy. Takýmto je napríklad organizačný poriadok spoločného obecného úradu.

Príklad č. 1:
Obce uzatvorili za účelom efektívneho plnenia úloh decentralizovanej štátnej správy zmluvu o zriadení spoločného obecného úradu. V uvedenej zmluve si upravili aj spôsob financovania úloh spoločného obecného úradu. Konali obce v tomto prípade v súlade s platným právom?
Obsahové náležitosti zmluvy o zriadení spoločného obecného úradu ustanovuje § 20a ods. 2 a 3 zákona o obecnom zriadení. Podľa uvedeného ustanovenia zmluva o zriadení spoločného obecného úradu má obsahovať:
-
označenie účastníkov zmluvy,
-
vymedzenie predmetu zmluvy,
-
vymedzenie času, na ktorý sa uzatvára,
-
práva a povinnosti účastníkov zmluvy,
-
podiel každej obce na hodnotách získaných spoločnou činnosťou,
-
spôsob využitia stavby, ak je predmetom zmluvy,
-
spôsob odstúpenia od zmluvy a vyporiadania majetkových a finančných záväzkov spoločného obecného úradu.
Rovnako musí zmluva o zriadení spoločného obecného úradu obsahovať:
-
určenie sídla spoločného obecného úradu; ak spoločný obecný úrad zabezpečuje prenesený výkon štátnej správy pre obec, ktorá ho uskutočňuje podľa osobitného predpisu aj pre iné obce, je jeho sídlom táto obec,
-
spôsob financovania jeho nákladov a jeho organizáciu,
-
určenie starostu, ktorý bude štatutárnym orgánom v majetkovoprávnych veciach týkajúcich sa spoločného obecného úradu a v pracovnoprávnych veciach týkajúcich sa jednotlivých zamestnancov v spoločnom obecnom úrade.
Upozornenie:
Výpočet obsahových súčastí zmluvy o zriadení spoločného obecného úradu je daný kogentnou právnou normou, a preto musí byť bezvýhradne rešpektovaný. Preto zmluva o zriadení spoločného obecného úradu musí obsahovať každú jednu obsahovú súčasť, ktorú ustanovuje zákon o obecnom zriadení. Taktiež je možné konštatovať, že obce konali v súlade s platným právom, keďže stanovenie financovania spoločného obecného úradu je obligatórnou súčasťou zmluvy o zriadení spoločného obecného úradu.
Príklad č. 2:
V zmluve o zriadení spoločného obecného úradu si jednotlivé obce, ktoré sú jej zmluvnými stranami dohodli, že na jednotlivých hodnotách, ktoré nadobudnú z činnosti spoločného obecného úradu, sa budú podieľať majetkovými hodnotami zodpovedajúcimi finančným príspevkom jednotlivých obcí poskytovaných obci, ktorá je sídlom spoločného obecného úradu, na financovanie spoločného obecného úradu. Je takáto úprava zmluvy o zriadení spoločného obecného úradu v súlade s platným právom?
V súlade s § 20a ods. 2 písm. e) zákona o obecnom zriadení je obligatórnou obsahovou súčasťou zmluvy aj úprava podielu každej obce na hodnotách získaných spoločnou činnosťou. Vzhľadom na to, že
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.