Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zámena majetku medzi obcou a štátnou príspevkovou organizáciou

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Pre štátnu správu a samosprávu je v porovnaní s podnikateľským sektorom typické, že väčšina transakcií s dlhodobým majetkom sa neuskutočňuje formou zmeny vlastníctva, ale formou „prevodu správy“ majetku. V štátnej správe je vlastníkom dlhodobého majetku štát. Štátne organizácie spravujú majetok štátu. V samospráve je vlastníkom dlhodobého majetku obec alebo vyšší územný celok (VÚC). Organizácie v ich zriaďovateľskej pôsobnosti dlhodobý majetok obce alebo VÚC „spravujú“.

Zámena majetku medzi dvoma účtovnými jednotkami (v našom prípade ide o obec a štátnu príspevkovú organizáciu) musí byť účelná a výmena majetku by mala byť výhodná pre obe zúčastnené strany, pričom sa zachováva zásada hospodárnosti, účelovosti a ekonomickej efektívnosti.

V ďalšom texte si na konkrétnom príklade vysvetlíme, akým spôsobom budú účtovať obec a štátna príspevková organizácia o predmetnej zámene a akým spôsobom organizácia upraví odpisový plán, ak zámena majetku prebehla k 31. 12. 2014.

Zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o majetku obcí“) a zákon č. 446/2001 Z. z. o majetku vyšších územných celkov v z. n. p. (ďalej len „zákon o majetku VÚC“) ustanovujú hospodárenie pre obce, VÚC a ich podriadené organizácie pravidlá pri hospodárení s majetkom územnej samosprávy.

Z cit. zákonov obciam/VÚC a ich podriadeným organizáciám vyplývajú povinnosti pri nakladaní s majetkom, v zmysle ktorých majú povinnosť:

  • majetok udržiavať a užívať,
  • majetok chrániť pred poškodením, zničením, stratou alebo zne­užitím,
  • používať všetky právne prostriedky na ochranu majetku vrátane včasného uplatňovania svojich práv alebo oprávnených záujmov pred príslušnými orgánmi,
  • viesť majetok v účtovníctve podľa osobitného predpisu.

Zásady hospodárenia s majetkom si určujú obce/VÚC samostatne. Správca majetku je povinný sa nimi riadiť.

Zásady hospodárenia so zvereným majetkom v súlade s ustanoveniami zákona o majetku obcí/VÚC obsahujú:

  • práva a povinnosti organizácií, ktoré obec/VÚC zriadila pri správe majetku obce/VÚC,
  • podmienky odňatia majetku organizáciám, ktoré obec/VÚC zria­dila,
  • postup prenechávania majetku do užívania,
  • nakladanie s cennými papiermi,
  • vymedzenie úkonov organizácií, ktoré podliehajú schváleniu orgánmi obce/VÚC.

Zákon č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe majetku štátu“) v § 11 ods. 8 umožňuje tzv. zámenu majetku. Podľa § 11 ods. 10 tohto zákona môže správca uzatvoriť zámennú zmluvu. Zámennou zmluvou dáva na výmenu hnuteľný majetok štátu a súčasne výmenou prijíma nový nepoužívaný hnuteľný majetok do vlastníctva štátu, pokiaľ osobitný predpis neustanovuje inak.

Jednou z podmienok je, že majetok ktorý výmenou nadobudne do správy, mu bude slúžiť na plnenie úloh v rámci predmetu činnosti alebo v súvislosti s ním a majetok musí byť vzhľadom na všetky okolnosti pre štát vhodnejší ako vymieňaný majetok.

V zámennej zmluve musí byť uvedený predmet zámeny, cena majetku, ktorý je predmetom zámeny a ďalšie náležitosti, ktoré majetok bližšie špecifikujú.

V zmysle ust. § 11 ods. 10 zákona o správe majetku štátu ocenenie vymieňaného hnuteľného majetku sa musí vykonať podľa osobitného predpisu okrem nového nepoužívaného hnuteľného majetku nadobúdaného do vlastníctva štátu.

Ak cena zamieňaného majetku nie je rovnaká, zmluva o zámene majetku musí obsahovať dohodu o dobe splatnosti rozdielu v cene, ktorú je nadobúdateľ majetku štátu povinný zaplatiť správcovi najneskôr v deň nadobudnutia platnosti zámennej zmluvy.

Právnu úpravu zámeny obsahuje zákon č. 40/196

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály