Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výpožička majetku a lízing v zriadených organizáciách

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Cieľom príspevku je poukázať na časté prípady v školách a školských zariadeniach, ktoré sa týkajú výpožičky drobného majetku, medzi ktoré patria najmä nájmy tlačiarenských strojov, skartovačov, špecializačných prístrojov, dataprojektorov, interaktívnych tabúľ či hracích prvkov.

Na úvod treba spomenúť, že výpožičku majetku či nájom majetku v školách a školských zariadeniach ako zriadených organizácií v pôsobnosti obcí a miest upravuje najmä zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 523/2004 Z. z.) a opa­trenie MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. Ak majetok smeruje do správy z majetkovej evidencie zriaďovateľa, takýto prevod je riadený najmä Zásadami hospodárenia s majetkom obce a zákonom č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. V prostredí územnej samosprávy sa vyskytujú i prípady lízingu. Lízing predstavuje spôsob obstarania veci alebo majetkovej hodnoty s využitím cudzích zdrojov. Lízingový nájomca platí prenajímateľovi lízingové splátky podľa splátkového kalendára v dohodnutých termínoch. Predmet lízingovej zmluvy je v priebehu trvania lízingového vzťahu vo vlastníctve prenajímateľa. Vznik nájomnej zmluvy s právom kúpy tovaru sa realizuje prostredníctvom písomného zmluvného zabezpečenia.

Treba rozlišovať výpožičku majetku a lízing, pričom pri lízingu sa majetok často obstaráva na základe zmluvného zabezpečenia ako právo následnej kúpy. Často v organizáciách prichádza ku kontrolným zisteniam, ktoré sa spájajú s nesprávnym zmluvným zabezpečením a obsahovou stránkou (textom) zmluvného zabezpečenia. Treba spomenúť, že pri posudzovaní právnych úkonov (zmlúv alebo dohôd) sa posudzuje obsah a nie názov daného zmluvného zabezpečenia.

Upozornenie:  Prenajatý ­majetok alebo výpožičku odporúčame evidovať prostredníctvom podsúvahovej evidencie. K majetku v podsúvahe môže byť vytvorený účet na zabezpečenie účtovného záznamu na podsúvahových účtoch (zúčtovací účet, ktorý má často v organizáciách označenie 799).

Lízing a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti

Rozpočtová organizácia môže uzatvárať zmluvu o nájme veci s právom kúpy prenajatej veci, ak nájomné bude uhrádzať z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu určených na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie. Takúto definíciu uvádza zákon č. 523/2004 Z. z. pre rozpočtové organizácie. Čo to však v praxi znamená?

Rozdiel medzi financovaním prenájmu s právom kúpy prenajatej veci (lízingu) v prostredí rozpočtových a príspevkových organizácií

Príspevková organizácia môže uzatvárať zmluvu o nájme veci s právom kúpy prenajatej veci, ak nájomné bude uhrádzať z vlastných zdrojov alebo z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu určených na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály