Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie zádržného na konci roka

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako postupovať pri účtovaní zádržného z faktúry na konci roka? Sme obec, ktorá má v rozpočte kapitálových výdavkov schválené finančné prostriedky na realizáciu investičnej výstavby, stavebné práce budú ukončené v roku 2021, ­avšak oficiálne prevzatie stavby bude až v roku 2022. Faktúra za stavebné práce bude vystavená koncom roka 2021, avšak z dôvodu, že k oficiálnemu prevzatiu stavby dôjde až v roku 2022, nebude celá suma uhradená, časť z faktúry bude účtovaná ako zádržné s tým, že sa prevedie na depozitný účet a pokiaľ nebudú zistené nedorobky, zadržaná suma bude uhradená stavebnej firme v roku 2022. Na tieto stavebné práce je vyčlenený rozpočet na rok 2021 a v rozpočte na rok 2022 sa už s touto sumou nepočíta. Možno aj zádržné, ktoré sa prevedie na depozitný účet, zahrnúť do kapitálových výdavkov roka 2021 alebo, len ak bude táto časť uhradená dodávateľovi, t. j. v roku 2022?

V svojom
účtovníctve
je obec povinná dodržať akruálny princíp. To znamená, že náklady, výnosy účtuje obec v tom účtovnom období, v ktorom vznikli bez ohľadu ich úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom. Výdavky a príjmy obec účtuje v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasa. Obec účtuje a vykazuje svoje účtovné prípady vo svojich účtovných knihách v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu obec nevie dodržať, obec ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili [§ 3 ods. 1 a 2 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve")].
Obec je povinná účtovať tak, aby jej zostavená účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom jej účtovníctva, a o finančnej situácii (§ 7 ods. 1 a 2 zákona o účtovníctve).
V rozpočtovom hospodárení obce za
rozpočtové obdobie
obec finančne usporiada svoje hospodárenie vrátane finančných vzťahov k štátu, k právnickým osobám a fyzickým osobám (podnikateľom) pôsobiacimi na území obce, ako aj k obyvateľom žijúcim na tomto území vyplývajúcich z právnej legislatívy,
ako aj zo zmlúv
k zriadeným rozpočtovým organizáciám, príspevkovým organizáciám obcou, k právnickým osobám, ktorých je obec zakladateľom, k rozpočtu iných obcí, vyššieho územného celku, do ktorého územia obec patrí,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály