Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie nákladov drobného, resp. dlhodobého hmotného majetku

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Chcela by som poradiť ohľadom správneho účtovania, t. j. správna nákladová položka + ekonomická klasifikácia (konkrétna rozpočtová položka) pri nasledujúcich výdavkoch obce:

  • kúpa elektrického ohrievača vody v sume 270,00 € (faktúra od jedného dodávateľa),
  • montáž elektrického ohrievača vody v sume 39,60 € (faktúra od druhého dodávateľa – dodatočne asi cca 2 týždne neskôr ako dodanie elektrického ohrievača).

Otázka č. 1: Akú správnu nákladovú položku + rozpočtovú položku máme pri jednotlivých faktúrach použiť?

Otázka č. 2: Máme to správne všetko započítať do ceny obstarania elektrického ohrievača vody a následne zaradíme elektrický ohrievač vody vrátane montáže do majetku obce na 751/799?

Otázka č. 3: Je potrebné sa inak pozerať na takéto výdavky, ak dodávka a montáž sú fakturované jedným dodávateľom, alebo dodávku zabezpečí jeden a montáž druhý dodávateľ, resp. je to úplne jedno?

Otázka č. 4: Ako je to v prípade, ak obstarávame dlhodobý hmotný majetok (napr. elektrický konvektomat v hodnote 5 000 €). Ako máme dodatočne zaúčtovať faktúru od druhého dodávateľa za napojenie konvektomatu, t. j. nákladová položka + rozpočtová položka. Poznámka: Bol to iný dodávateľ a faktúru za napojenie konvektomatu doručil cca 1 – 2 týždne po dodaní konvektomatu. Máme to zaúčtovať ako službu, resp. je nutné započítať to do ceny obstarania a zaradiť konvektomat do ­dlhodobého majetku až po jeho napojení (vtedy sme ho začali aj po­užívať) aj vrátane ceny za napo­jenie?

Subjekt verejnej správy pri obstaraní elektrického ohrievača postupuje podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len,,postupy účtovania“).

Ako dlhodobý hmotný majetok sa účtuje podľ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály