Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Stravovanie zamestnancov v roku 2017

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy

Zamestnávateľ je za podmienok stanovených zákonom č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie, ako aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Prestávku na odpočinok a jedenie upravuje § 91 Zákonníka práce a oznámenie prestávky zamestnancom je upravené v ustanovení § 90 cit. zákona. Stravovanie zamestnancov ustanovuje § 152 Zákonníka práce.

Jednou z foriem splnenia povinnosti zamestnávateľa ­zabezpečiť stravovanie svojim zamestnancom je poskytnutie stravovacích poukážok (tzv. „gastrolístky“). Dňa 9. 11. 2016 prijalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nové opatrenie o sumách stravného, ktoré vyšlo v Zbierke zákonov pod číslom 309/2016 Z. z. Predmetné opatrenie je účinné od 1. 12. 2016 (opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 309/2016 Z. z. o sumách stravného (ďalej len „opatrenie o sumách stravného“).

V zmysle uvedeného opatrenia došlo k zvýšeniu nielen hodnoty stravovacích poukážok, ale aj stravného poskytovaného pri služobnej ceste.

Ďalším dôležitým predpisom upravujúcim oblasť stravovania zamestnancov je zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom fonde“).

Tento článok sa podrobnejšie venuje povinnostiam zamestnávateľa súvisiacich s poskytovaním prestávok na odpočinok a jedenie, ako aj so zabezpečovaním stravovania zamestnancov a poukazuje na zmeny, ktoré so sebou prinieslo nové opatrenie o sumách stravného.

Povinný a oprávnený subjekt

Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom:

  • poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
  • zabezpečovať stravovanie.

Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.

Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako:

  • šesť hodín v prípade nároku na prestávku na odpočinok a jedenie (§ 91 ods. 1 Zákonníka práce),
  • štyri a pol hodiny v prípade nároku na prestávku na odpočinok a jedenie pre prípad mladistvého zamestnanca (§ 91 ods. 1 Zákonníka práce),
  • štyri hodiny v prípade zabezpečenia stravovania zamestnancom (§ 152 Zákonníka práce).

Prestávka na odpočinok a jedenie podľa Zákonníka práce

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie za podmienok stanovených v Zákonníku ­práce.

Túto povinnosť a jej podmienky upravuje § 91 ods. 1 Zákonníka práce, podľa ktorého:

                                                                                   § 91 ods. 1 Zákonníka práce
„...Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie...”

Ak má zamestnanec pracovnú zmenu kratšiu ako je šesť hodín, zamestnávateľ mu nie je povinný (iba oprávnený) poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie.

V prípade mladistvého zamestnanca, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a pol hodiny, musí zamestnávateľ poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie tiež v trvaní 30 minút. Mladistvým zamestnancom sa v zmysle § 40 ods. 3 Zákonníka práce rozumie „zamestnanec mladší ako 18 rokov.“

Prestávku na odpočinok a jedenie zamestnávateľ poskytuje v „prirodzenej podobe“. Prirodzenou podobou sa rozumie poskytnutie času v trvaní 30 minút, ktoré zamestnanec strávi od

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály