Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ozdravný režim a nútená správa obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Ozdravný režim a nútená správa sú dva samostatné inštitúty hospodárenia obce legislatívne upravené v § 19 zákona č. 383/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. Ministerstvo financií SR vypracovalo Metodickú príručku o ozdravnom režime a nútenej správe obce, ktorej cieľom je jednotne usmerniť obce pri uplatňovaní § 19 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. a pri zabezpečovaní povinností obce počas hospodárenia v ozdravnom režime a nútenej správe.

Inštitút ozdravného režimu a nútenej správy obce bol prvýkrát zavedený do legislatívy 1. januára 2001 zákonom č. 445/2001 Z. z., ktorým sa menil a dopĺňal zákon č. 303/1995 Z. z. o rozpočtových pravidlách v z. n. p. S účinnosťou od 1. januára 2005 sa ozdravný režim a nútená správa obce upravili zákonom č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Zavedenie ozdravného režimu v obci

Ozdravný režim obvykle predchádza zavedeniu nútenej správy. Výnimku tvoria dva prípady, v ktorých je Ministerstvo financií SR oprávnené rozhodnúť o zavedení nútenej správy bez predchádzajúceho uplatnenia ozdravného režimu, a to ak:

  • nastali skutočnosti podľa § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a obec nezaviedla ozdravný režim,
  • po skončení hospodárenia v oz­dravnom režime trvajú skutočnosti podľa § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, a to podľa zistení Ministerstva financií SR, alebo na základe oznámenia starostu, hlavného kontrolóra, audítora, veriteľa obce alebo štátneho orgánu.

Pozn.: Skutočnosťami podľa § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy sú: „Obec je povinná zaviesť ozdravný režim, ak celková výška jej záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 % skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka a ak neuhradila niektorý uznaný záväzok do 60 dní odo dňa jeho splatnosti.“

Povinnosť obce zaviesť ozdravný režim

Obec je povinná zaviesť ozdravný režim, ak nastali skutočnosti podľa § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy:

  • ak celková výška jej záväzkov po lehote splatnosti presiahla 15 % skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka, a
  • ak obec neuhradila niektorý uz­naný záväzok do 60 dní odo dňa jeho splatnosti.

Upozornenie
Tieto dve podmienky musia nastať súčasne.

Obec je povinná oznámiť Ministerstvu financií SR skutočnosti podľa § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy do troch dní od ich zistenia.

Postup pri zavedení ozdravného režimu

Starosta obce je povinný do 15 dní odo dňa, keď nastali skutočnosti oprávňujúce obec k zavedeniu ozdravného režimu:

  • vypracovať návrh na zavedenie ozdravného režimu,
  • predložiť ho na prerokovanie obecnému zastupiteľstvu.

Obecné zastupiteľstvo musí prerokovať návrh na zavedenie ozdravného režimu najneskôr do 15 dní od jeho predloženia.

Po zavedení ozdravného režimu je obec povinná do troch dní od prijatia uznesenia o zavedení ozdravného režimu obecným zastupiteľstvom predložiť Ministerstvu financií SR toto uznesenie. Ak obec nesplní uvedenú povinnosť, Ministerstvo financií SR podľa § 20 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy môže uložiť obci pokutu podľa všeobecných predpisov v správnom konaní, a to v lehotách podľa osobitných predpisov.

Návrh na zavedenie ozdravného režimu obsahuje:

  • návrh ozdravného rozpočtu bez členenia na bežný a kapitálový rozpočet,
  • návrh opatrení na stabilizáciu rozpočtového hospodárenia vrátane časového harmonogramu splácania záväzkov (záväzkov, pre ktoré bol v obci zavedený ozdravný režim).

Počas ozdravného režimu obec môže používať svoje finančné prostriedky len v súlade so schváleným ozdravným rozpočtom. Starosta je povinný pravidelne mesačne predkladať na rokovanie obecného zastupiteľstva správu o plnení ozdravného režimu vrátane plnenia ozdravného rozpočtu.

Trvanie ozdravného režimu v obci

Predpokladá sa, že zavedenie oz­dravného režimu by mohlo v obci trvať 90 dní a že obec v tomto časovom úseku zlepší svoje hospodárenie a zníži celkové záväzky, z titulu existencie ktorých zaviedla ozdravný režim.

Po uplynutí 90 dní od zavedenia ozdravného režimu je obec povinná

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály