Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vybavovanie sťažností hlavným kontrolórom

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa zaoberáme problematikou vybavovania sťažností zo strany hlavného kontrolóra. V aplikačnej praxi je táto problematika veľmi diskutovaná, a to najmä po novele zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. zákonom č. 70/2018 Z.z., ktorá nadobudla účinnosť 1. apríla 2018.

Vybavovanie sťažností hlavným kontrolórom
Ing.
Ingrid
Konečná Veverková
Podľa § 18f ods. 1 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") s účinnosťou od 1. apríla 2018 hlavný kontrolór vybavuje sťažnosti, ak tak ustanovuje štatút obce. Do novely zákona o obecnom zriadení (do 31. marca 2018) platilo, že hlavný kontrolór
"vybavuje sťažnosti, ak tak ustanovuje osobitný zákon"
. Osobitným zákonom bol v tomto prípade zákon č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v z. n. p. (ďalej len "zákon o sťažnostiach"), ktorý v § 11 ods. 1 ustanovoval, že na vybavenie sťažnosti je príslušný orgán verejnej správy, do ktorého pôsobnosti patrí činnosť, o ktorej sa sťažovateľ domnieva, že ňou boli porušené jeho práva alebo právom chránené záujmy a že vybavovanie sťažností orgán verejnej správy upraví vnútorným predpisom.
Obec je orgánom verejnej správy a tak musí pri vybavovaní sťažností postupovať podľa zákona o sťažnostiach a podľa vlastného vnútorného predpisu, vydanie ktorého je jeho zákonnou povinnosťou.
Upozornenie: Upozorňujem nielen na povinnosť, ale najmä na dôležitosť prijať vlastnú právnu úpravu, ktorou si obec na vlastné podmienky upraví postup pri vybavovaní sťažností. Dôvodom je, že pôsobnosť zákona o sťažnostiach zahŕňa celú verejnú správu, všetky orgány verejnej správy, a preto je dôležité a potrebné vlastnou právnou úpravou riešiť špecifiká vybavovania sťažností v podmienkach obce. Práve z dôvodu špecifík bol upravený aj § 18f ods. 1 písm. g) zákona o obecnom zriadení.
Podľa dôvodovej správy sa novelou v tomto prípade zabezpečuje "súlad so zákonom o sťažnostiach, ktorý v § 11 ods. 1 zákona o sťažnostiach ustanovuje, že vybavovanie sťažností orgán verejnej správy upraví vnútorným predpisom, teda explicitne neustanovuje, že hlavný kontrolór obce vybavuje sťažnosti" a novelou sa aj ustanovuje, že "na daný účel obsahovo príslušný interný predpis obce je štatút obce, ktorý ako každý interný predpis obce patriaci do pôsobnosti obecného zastupiteľstva sa schvaľuje formou uznesenia".
Novelou zákona o obecnom zriadení s účinnosťou od 1. apríla 2018 sa riešila len formálna stránka vybavovania sťažností zo strany hlavného kontrolóra. Povinnosť hlavného kontrolóra vybavovať sťažnosti môže byť uložená len na základe rozhodnutia obecného zastupiteľstva, takúto právomoc nemôže hlavnému kontrolórovi založiť vnútorný predpis obce vy
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.