Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančná kontrola na mieste

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Finančná kontrola na mieste ako nepovinný vnútorný kontrolný mechanizmus patrí do oblastí kontrol, ktoré upravuje zákon č. 357/2015 Z.z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o finančnej kontrole a audite"). Bližšie budú rozoberané vybrané spôsoby jej výkonu, oprávnenia a tiež výstupy z kontrol.

Obec môže vykonávať finančnú kontrolu na mieste v organizačných útvaroch v zmysle organizačného poriadku a tiež aj v zriadených a založených organizáciách. Treba dodať, že aj zriadená organizácia obce (napr. škola, galéria, múzeum, príspevková organizácia miestnych služieb a pod.) môže vykonať finančnú kontrolu na mieste vo svojej organizácii. O výbere finančnej operácie na finančnú kontrolu na mieste rozhoduje štatutár organizácie, resp. súvisí s plánom kontrol (ak ide o zamestnancov, ktorých hlavná pracovná náplň je výkon kontrolnej činnosti). Výkonom finančnej kontroly na mieste štatutár poveruje najmenej dvoch zamestnancov, a to vždy písomnou formou. Štatutár pri výkone finančnej kontroly na mieste zodpovedá za zabezpečenie vylúčenia zásahov smerujúcich k ovplyvňovaniu zamestnancov vykonávajúcich finančnú kontrolu, vytvorenie, zachovávanie a rozvíjanie systému finančného riadenia.
Upozornenie: Zákon o finančnej kontrole a audite nedefinuje, ako má vyzerať takéto poverenie, no má spravidla obsahovať termín a tiež zámer kontroly a akt poverenia zamestnancov.
Čo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.