Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Základná finančná kontrola v príkladoch

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Predmetom príspevku je objasnenie výkonu základnej finančnej kontroly v prostredí územnej samosprávy na príkladoch z praxe. Jednotlivé otázky smerujú k výkonu základnej finančnej kontroly za prvé mesiace účinnosti zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“). V príspevku sa venujem najmä vecnej stránke overovania súladu finančnej operácie alebo jej časti s kritériami podľa ust. § 6 ods. 4 tohto zákona. Otázky k formálnej stránke výkonu špecifikujem v závere príspevku. Čitateľovi prezentujem okruh otázok s praktickým charakterom, ktorý sa počas niekoľkých mesiacov často vyskytuje, a to vzhľadom na nový zákon o finančnej kontrole.

Nákup cudzej meny

V obci máme zriadenú hlavnú pokladnicu v mene euro, z ktorej realizujeme výdaj/nákup cudzej meny, tú následne prijmeme ako dotáciu pokladnice v CZK. Treba finančnou kontrolu overovať aj takýto interný presun prostriedkov z hlavnej pokladnice do pokladnice cudzích mien?

Predmetné prevody sa neoverujú základnou finančnou kontrolou, keďže nie sú iným úkonom majetkovej povahy.

Odvod z pokladnice subjektu na bankový účet

Overuje sa základnou finančnou kontrolou aj prevod prostriedkov z pokladnice na bankový účet?

Základnou finančnou kontrolou sa takýto prevod prostriedkov overí, a to v zmysle internej smernice o stanovení pokladničného limitu (ak je v účinnosti). Ide o iný úkon majetkovej povahy a takýto úkon podlieha ako časť finančnej operácie základnej finančnej kontrole.

Preddavok na pracovnú cesta zamestnanca

Overuje sa aj ukončenie pracovnej cesty základnou finančnou kontrolou? Pracovnej ceste predchádzalo overenie cestovného príkazu a následne vyplatenie preddavku.

Overenie cestovného príkazu, ako aj úhrady preddavku v súvislosti s pracovnou cestou zamestnanca či štatutára sa definuje ako časť finančnej operácie a podlieha výkonu základnej finančnej kontroly. Po ukončení pracovnej cesty sa v prípade potreby (pri úhrade z pokladnice alebo príjme do pokladnice, napr. nepoužitý preddavok) overuje súlad s vnútornou smernicou o cestovných náhradách. Súlad so zákonom č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov sa uvedie, ak nemá subjekt vlastnú smernicu. Overí sa aj súlad s cestovným príkazom zamestnanca na účel pracovnej cesty.

Úhrada odberateľskej faktúry do pokladnice subjektu

Aké kritériá súladu podpisuje zodpovedný zamestnanec v prípade vystavenia faktúry odberateľovi?

Základná finančná kontrola v tomto prípade znamená overenie súladu s rozpočtom (ak ide o rozpočtovaný príjem) a následne overí zodpovedný zamestnanec súlad so zmluvou, prípadne vystavenou objednávkou (pozn. autora: vystavená objednávka môže byť vo forme zmluvy, ak je akceptovaná druhou stranou).

Ak sa odberateľský príjem realizuje v hotovosti, zamestnanec zodpovedný za úsek pokladnice overí súlad so zmluvou (zmluva sa vopred overí základnou finančnou kontrolu ako prá

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály