Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vzor pečiatok na vykonávanie základnej finančnej kontroly

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Platná slovenská právna úprava, konkrétne zákon č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov prikazuje orgánom verejnej správy overovať každý príjem, poskytnutie alebo použitie verejných financií, právny úkon či iný úkon majetkovej povahy ešte pred jeho samotným uskutočnením. Takéto opatrenie má za cieľ dosiahnuť hospodárnosť, efektívnosť, účinnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami a majetkom.

Finančná kontrola je súčasťou finančného riadenia a je to jeden z nástrojov pre štatutárny orgán orgánu verejnej správy, ktorý umožňuje efektívne riadenie a dosahovanie všetkých stanovených úloh a cieľov orgánu verejnej správy. Preto sa finančná kontrola vykonáva vždy už v štádiu pred uskutočnením finančnej operácie alebo jej časti napríklad s cieľom overiť, aké výsledky chce orgán verejnej správy danou operáciou dosiahnuť a tiež, či je tento spôsob vykonania finančnej operácie efektívny, či na danú finančnú operáciu má orgán verejnej správy dostatok verejných financií a pod.

Základnou finančnou kontrolou sa overujú všetky druhy finančných operácií alebo ich časti. Dôležité je vykonať kontrolu ešte pred samotnou realizáciou finančnej operácie.

Základná finančná kontrola sa vykonáva zodpovednými zamestnancami podľa charakteru finančnej operácie, spravidla kontrolu vykonáva poverený vedúci zamestnanec (môže aj samotný štatutárny orgán) a ďalší zamestnanci podľa povahy finančnej operácie, pokiaľ táto spadá do ich pôsobnosti a týka sa danej oblasti, napríklad rozpočtár, zamestnanec zodpovedný za verejné obstarávanie, správu majetku alebo za iné odborné činnosti.

Dôležitým aspektom pri vykonávaní kontroly je potreba ponechať možnosť každému jednotlivému zamestnancovi vyjadriť sa, či je alebo nie je možné finančnú operáciu (jej časť) vykonať, pokračovať v nej alebo vymáhať poskytnuté plnenie. Toto vyjadrenie je jednou z náležitostí dokladu, ktorý zachytáva výsledok základnej finančnej kontroly.

Zároveň pripomíname všetky náležitosti vykonávania základnej finančnej kontroly, ktoré ustanovuje zákon v § 7 ods. 3 zákona o finan­čnej kontrole a audite a ktoré treba uvádzať na príslušnom doklade, ktorý sa základnou finančnou kontrolou overuje:

  • meno a priezvisko zamestnanca,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály