Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vykonávanie predbežnej finančnej kontroly na iných úkonoch majetkovej povahy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zámerom príspevku je detailnejšie ozrejmenie inštitútu iných úkonov majetkovej povahy ako finančných operácií, ktoré treba overiť predbežnou finančnou kontrolou. V druhej časti príspevku sa venujem dôsledkom nevykonávania alebo neúplného vykonávania predbežnej finančnej kontroly na iných úkonoch majetkovej povahy na porušenie finančnej disciplíny v zmysle zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

V súlade s ust. § 6 ods. 1 zákona č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite v z. n. p. (ďalej len „zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite“) predbežnou finančnou kontrolou obec a ňou zriadené príspevkové a rozpočtové organizácie overujú každú pripravovanú finančnú operáciu. Tou sa v zmysle ust. § 2 ods. 2 písm. j) tohto zákona rozumejú okrem výdavkových a príjmových finančných operácií (či už hotovostných alebo bezhotovostných), právnych úkonov aj iné úkony majetkovej povahy.

Špecifikáciu pojmu „iný úkon majetkovej povahy“ zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite a ani iný osobitný predpis či predpis ako lex generalis nevysvetľuje (na rozdiel napríklad pri právnych úkonoch, ktoré zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. upravuje). Najmä kvôli nedefinovaniu tohto pojmu a jeho všeobecnosti prichádza zo strany subjektov územnej samosprávy k častým nejasnostiam, ktoré spôsobujú porušenia zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite.

Iný úkon majetkovej povahy sa vo všeobecnosti definuje ako úkon, ktorý má dopad na evidenciu majetku obce, rozpočtovej či príspevkovej organizácie. Tento úkon nie je právny, a teda nespája sa so vznikom, zmenou alebo zánikom práv alebo povinnosti zmluvných strán.

Medzi iné úkony majetkovej povahy patria tieto vybrané a v praxi najčastejšie sa vyskytujúce finančné operácie:

  • príjem a vyraďovanie majetku,
  • likvidácia majetku,
  • prevod majetku,
  • náhrada škody na majetku zamestnancom územnej samosprávy,
  • odpisovanie majetku,
  • vymáhanie pohľadávky, prípadne vytvorenie opravnej položky na nevymožené pohľadávky a jej následné odpísanie,
  • zámer realizácie verejného obstarávania a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály