Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vybrané príklady účtovania cenných papierov a podielov obce/VÚC

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Dlhodobý finančný majetok obstaráva obec/VÚC za účelom zhodnotenia voľných peňažných prostriedkov. Podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky MF/16786/2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“) medzi dlhodobý finančný majetok patria podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke (061), podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom (062), realizovateľné cenné papiere a podiely (063), dlhové cenné papiere držané do doby splatnosti (065), dlhodobé pôžičky účtovnej jednotke v konsolidovanom celku (066), ostatné pôžičky (067), umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov a pozemky, obstarané za účelom ­dlhodobého uloženia voľných peňažných prostriedkov (069).

Majetkové cenné papiere sa členia na:

  1. dlhodobé – podielové a realizovateľné cenné papiere obstarané so zámerom ich držby dlhšej ako 1 rok (t. j. účty 061, 062, 063) a
  2. krátkodobé – určené na obchodovanie (účet 251) a ostatné rea­lizovateľné cenné papiere (účet 257). Obstarávacia cena [cena + + vedľajšie náklady (poplatky a provízie burzám, finančným sprostredkovateľom)] nakúpených dlhodobých cenných papierov sa účtuje na účte 043 – Obstaranie dlhodobého finančného majetku. Z kalkulačného účtu 043 sa uskutoční prevod na príslušný aktívny účet 061, 062, 063 po prevzatí alebo pripísaní akcií na účet účtovnej jednotky.

Na zistenie obstarávacej ceny krátkodobých cenných papierov slúži účet 259 – Obstaranie krátkodobého finančného majetku. Výnosy plynúce z vlastníctva dlhodobých podielových cenných papierov vo forme podielov na zisku, resp. dividendy, sa účtujú v prospech účtu 665 – Výnosy z dlhodobého finančného majetku. Úbytok cenných papierov a podielov pri ich predaji sa účtuje na ťarchu účtu 561 – Predané cenné papiere a podiely. Tržby z predaja cenných papierov a podielov sa účtujú v prospech účtu 661 – Tržby z predaja cenných papierov a podielov. Hodnota akcií a podielov zistená oceňovacím modelom, ktorý využíva informácie z operácií alebo kotácií na aktívnom trhu, resp. na inom ako aktívnom trhu cenných papierov sa oceňuje reálnou hodnotou (t. j. ­trhová cena, posudok znalca). Rovnaký druh cenných papierov pri úbytku môže účtovná jednotka oceniť metódou váženého aritmetického priemeru (VAP), resp. metódou FIFO. Ku dňu zostavenia účtovnej závierky sa cenné papiere preceňujú na reálnu hodnotu. Akcie a podiely v dcérskej účtovnej jednotke sa oceňujú prevažne metódou vlastného imania. Súvzťažnými účtami pri obstaraní cenných papierov a podielov na účte 043 môžu byť účty 367 – Záväzky z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov, 221 – Bankové účty, resp. 325 – Ostatné záväzky (burza cenných papierov a obchodník cenných papierov), 379 – Iné záväzky (pri nákupe na základe zmluvy s iným subjektom).

Na účely zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. sa reálnou hodnotou cenných papierov rozumie:

  1. trhová cena,
  2. hodnota zistená oceňovacím modelom, ktorý využíva prevažne informácie z operácií alebo z kotácií na aktívnom trhu, ak nie je trhová cena známa,
  3. hodnota zistená oceňovacím modelom, ktorý využíva prevažne informácie z operácií alebo z kotácií na inom ako aktívnom trhu, ak nie sú na aktívnom trhu informácie, ktoré by bolo možné po­užiť v oceňovacom modeli podľa písmena b), alebo
  4. posudok znalca, ak pre oceňovanú položku majetku nie je možné zistiť jeho reálnu hodnotu podľa písmen a) až c), alebo pre oceňovanú položku majetku nie je dostupný oceňovací model odhadujúci s postačujúcou spoľahlivosťou cenu majetku, za ktorú by sa v danom čase predal, alebo jeho použitie by vyžadovalo od účtovnej jednotky vynaloženie neprimeraného úsilia alebo nákladov v pomere s prínosom jeho použitia pre kvalitu zobrazenia finančnej pozície účtovnej jednotky v účtovnej závierke.

Reálnou hodnotou sa oceňujú cenné papiere, deriváty a podiely na zá­kladnom imaní, a to:

  1. cenné papiere určené na obchodovanie,
  2. cenné papiere v majetku fondu, ak osobitný predpis neustanovuje inak,
  3. cenné papiere určené na predaj u obchodníka s cennými papiermi, v platobnej inštitúcii, v inštitúcii elektronických peňazí, ktorí nepostupujú podľa § 17a ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., a v ­pobočke zahraničnej finančnej ­inštitúcie okrem pobočky zahraničnej správcovskej spoločnosti,
  4. deriváty v majetku fondu,
  5. deriváty u obchodníka s cennými papiermi, v platobnej inštitúcii a v inštitúcii elektronických peňazí, ktorí nepostupujú podľa § 17a ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., a v pobočke zahraničnej finančnej inštitúcie okrem pobočky zahraničnej správcovskej spoločnosti,
  6. podiely na základnom imaní obchodných spoločností, ktoré nemajú podobu cenných papierov a sú v majetku fondu, reálnou hodnotou sa oceňujú i komodity, s ktorými sa obchoduje na verejnom trhu, drahé kovy v majetku fondu a taktiež majetok a záväzky nadobudnuté kúpou podniku alebo jeho časti, majetok a záväzky nadobudnuté vkladom podniku alebo jeho časti, alebo nadobudnuté zámenou.

Treba pripomenúť, že od 1. januára 2016 sa reálnou hodnotou oceňuje i majetok bezodplatne nadobudnutý darom, majetok preradený z osobného vlastníctva do podnikania, nehmotný majetok a hmotný majetok novozistený pri inventarizácii a v účtovníctve doteraz nezachytený (inventarizačný prebytok), majetok obstaraný verejným obstarávateľom bezodplatne od koncesionára za plnenie vo forme koncesie na stavebné práce podľa osobitného predpisu.

Podľa postupov účtovania na majetkových účtoch podielových cenných papierov 061, 062 a 063 môžu účtovať štátne rozpočtové organizácie, obce a vyššie územné celky.

Skratky použité v príkladoch: CP – cenný papier, ÚJ – účtovná jednotka, OC – obstarávacia cena, FA – faktúra, BÚ – bankový účet, DFM – dlhodobý finančný majetok.

♦ Príklad č. 1:

Obstaranie cenných papierov a podielov s rozhodujúcim vplyvom – obce/VÚC

P. č.

Účtovný doklad

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály