Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie rekonštrukcie ihriska

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec zrealizovala verejnú súťaž na rekonštrukciu ihriska, podpísala zmluvu o dielo s víťaznou firmou. Po zrealizovaní sme zistili, že ešte potrebuje niečo dorobiť v hodnote 1 800 €. Materiál bol zakúpený v hodnote 900 € a práca bola v hodnote 900 €, ktorú realizovala iná firma, ako rekonštrukciu, pretože tá už bola hotová podľa zmluvy. Ako obec zaúčtuje prvú rekonštrukciu (MD 042/D 321; RK 717 002) a ako nakúpený materiál a prácu?

Na základe otázky nevieme posúdiť, či táto práca a materiál mali za následok zmenu účelu pôvodne dlhodobého hmotného majetku alebo jeho rozšírenie o také účasti, ktoré pôvodný dlhodobý majetok nemal. Na ozrejmenie uvádzame pojmy, ktoré by mohli pomôcť účtovnej jednotke verejnej správy sa rozhodnúť, či ide o technické zhodnotenie alebo o opravu.

Rekonštrukciou sa rozumejú také zásahy do hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia, kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti alebo technických parametrov. Za zmenu technických parametrov nemožno chápať zámenu použitého materiálu pri dodržaní jeho porovnateľných vlastností.

Modernizáciou sa rozumie rozšírenie vybavenosti alebo použiteľnosti hmotného majetku o také účasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, pričom tvoria neoddeliteľnú súčasť majetku. Za neoddeliteľnú súčasť tohto majetku sa považujú samostatné veci, ktoré sú určené na spoločné použitie s hlavnou vecou a spolu s ňou tvoria jeden majetkový celok.

Dlhodobý majetok a jeho technické zhodnotenie sa oceňuje obstarávacou cenou, reálnou hodnotou ale

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály