Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie majetku obcí

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Sme obec a účtujeme podľa Postupov účtovania pre ROPO a obce. Až v 2014 máme zaradiť do majetku na účet 021 pozemné komunikácie, ktoré už existujú dlhé roky, ale doteraz neboli do majetku zaradené. Nie sú ešte úplne odpísané, ako to treba správne zaúčtovať? Na účte nedokončených investícií 04x máme nezaradené investície, ktoré chceme v rámci inventarizácie vysporiadať. V minulých rokoch sme zaplatili projektovú dokumentáciu cyklotrasy a tiež sme platili podiel spolufinancovania „Regionálneho združenia obcí podunajskej oblasti“ zainteresovaných na projekte cyklistický chodník Hamuliakovo – Senec. Ďalšie náklady s uvedeným chodníkom sme už nemali a chodník nie je ani evidovaný v našom majetku. Máme uvedenú projektovú dokumentáciu a podiel spolufinancovania zaradiť na účet 019 – Ostatný nehmotný majetok alebo vyradiť a zúčtovať do nákladov? Na účte 04x máme aj iné projektové dokumentácie investičných akcií, ktoré sa nerealizovali a nie je isté, či sa budú alebo nebudú realizovať. Môžu sa takéto projektové dokumentácie zaúčtovať na účet 019 – Ostatný nehmotný majetok a čo konkrétne sa môže účtovať na tomto účte nemáme uvedené v našej internej smernici.

K otázke odpisovania stavby, ktorá nebola zaradená do užívania

Podľa § 26 ods. 1 opatrenia MF SR z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“) dlhodobým nehmotným majetkom a dlhodobým hmotným majetkom sú na účely účtovania majetok a technické zhodnotenie uvedené do užívania. Uvedením do užívania sa rozumie zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov. Uvedením do užívania sa rozumie aj vydanie povolenia na predčasné užívanie stavby alebo rozhodnutia o dočasnom užívaní stavby na skúšobnú prevádzku.

Pozemné komunikácie sú podľa § 43a zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. inžinierskou stavbou a podľa tohto zákona sa užívanie stavby na určený účel povoľuje kolaudačným rozhodnutím.

V súlade s § 30 Postupov účtovania sa dlhodobý hmotný majetok odpisuje prostredníctvom účtovných odpisov. Dlhodobým hmotným majetkom nie je majetok v obstarávaní účtovaný na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Dlhodobý majetok sa odpisuje až po jeho zaradení do užívania, t

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály