Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prebytok rozpočtu obce

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec za rok 2017 dosiahla prebytok rozpočtu vo výške 165 000 €, ktorý sa skladá z prebytku bežného rozpočtu a prebytku kapitálového rozpočtu. V prebytku bežného rozpočtu je zahrnutý zostatok nevyčerpaných účelovo určených finančných pros­triedkov zo štátneho rozpočtu vo výške 5 000 €. V prebytku kapitálového rozpočtu je zahrnutý zostatok nevyčerpaných účelovo určených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na kapitálové výdavky vo výške 60 000 €. Obec v rámci záverečného účtu pri rozdeľovaní prebytku rozpočtu chce postupovať tak, že zo zisteného prebytku rozpočtu vylúči nevyčerpané účelovo určené finan­čné prostriedky a zostatok prevedie do rezervného fondu.

Obec v priebehu roku 2017 zapojila cez príjmové finančné operácie do rozpočtu prostriedky rezervného fondu vo výške 155 000 €, ktoré vzhľadom na pozitívne plnenie príjmov a dosiahnutie prebytku bežného rozpočtu v priebehu rozpočtového roku nemusela použiť. Tieto finančné pros­triedky tvoria zostatok finan­čných operácií. Obec navrhuje tento zostatok rovnako previesť do rezervného fondu.

Bude postup obce v súlade so zákonom?

Podľa § 15 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 583/2004 Z. z.“) zdrojom rezervného fondu je najmä prebytok rozpočtu za uplynulý rozpočtový rok a zostatky príjmových finančných operácií s výnimkou zostatkov nep

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály