Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právna úprava dohôd mimo pracovného pomeru v Zákonníku práce

Dátum: Rubrika: Právo pre verejnú správu

Dňa 5. júna 2014 bola schválená novela zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení, prostredníctvom ktorého bola prijatá aj novela zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). Novela Zákonníka práce nadobudla účinnosť 1. júla 2014 a v Zbierke zákonov SR bola zverejnená pod č. 183/2014 Z. z.

Zmeny vyplývajúce z novely Zákonníka práce sa dotýkajú dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (§ 223 a nasl. Zákonníka práce).

Novela Zákonníka práce „priniesla“ nasledovné zmeny:

  • dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je možné uzatvárať len na dobu určitú,
  • odmeny zamestnancov pracujúcich na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o brigádnickej práci študentov budú splatné najneskôr do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.

Tento článok pojednáva o zmenách, ktoré novela ohľadne dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru zaviedla, jeho súčasťou je aj vzor dohody o vykonaní práce, ktorý zohľadňuje zmeny zavedené novelou.

Uzatváranie dohôd na dobu určitú

V Zákonníku práce naďalej zostáva úprava všetkých troch foriem dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, čiže:

  • dohody o vykonaní práce,
  • dohody o brigádnickej práci študentov,
  • dohody o pracovnej činnosti.

Uvedené dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, bolo možné do 30. 6. 2014 uzatvárať aj na dobu neurčitú, resp. pri dohodách o vykonaní práce bola doba trvania dohody ohraničená dobou potrebnou na vykonanie dohodnutej práce.

Od 1. 7. 2014 pre všetky typy dohôd platí, že ich je možné uzatvárať len na dobu určitú, a to najdlhšie na 12 mesiacov.

Ak má zamestnávateľ zamestnancov, tzv. dohodárov, s ktorými uzavrel dohody pred účinnosťou novely č. 183/2014 Z. z., t. j. pred 1. 7. 2014, tak pre tieto dohody platí, že môžu trvať najdlhšie do 30. 6. 2015. Prípadne sa môžu skončiť skôr, ale najneskorší termín ich ukončenia je 30. 6. 2015.

Ak má zamestnávateľ záujem naďalej zamestnávať dohodára, ktorého dohoda sa musí skončiť dňom 30. 6. 2015, musí s ním uzatvoriť novú dohodu.

Formálne to však musí byť nová dohoda, nie je možné pokračovať v starej dohode formou uzavretia dodatku k nej, tzn. že musí existovať úplne nová dohoda. Obsahom takej dohody môže byť rovnaká práca, aká bola obsahom predošlej dohody.

Z praktického hľadiska ide v podstate o to, že ak má zamestnávateľ záujem zamestnávať dohodára na jednu z uvedených dohôd dlhšie než 12 mesiacov (napr. 3 roky), každých 12 mesiacov musí zamestnávateľ uzavrieť s dohodárom vždy novú dohodu.

Splatnosť odmien dohodárov

Novela Zákonníka práce upravila aj splatnosť odmeny z jednotlivých dohôd, keď ustanovila, že odmenu dohodára vyplácanú za prácu vykonanú na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o brigádnickej práci študentov, musí zamestnávateľ vyplatiť najneskôr do konca mesiaca, nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.

Zákonník práce do prijatia novely neustanovoval, do kedy je odmena dohodára splatná (s výnimkou dohody o vykonaní práce). Uvedené bolo na dohode strán, čiže na dohode zamestnávateľa s dohodárom. Preto sa v praxi stávalo aj to, že ak dohodár vykonával prácu dlhšie ako rok, dostal odmenu naraz a až po vykonaní práce.

Novela ustanovila, že splatnosť odmeny závisí od toho, kedy je práca vykonaná. S prihliadnutím na dôvodovú správu sa budú ustanovenia ohľadne splatnosti odmien týchto dohôd vykladať tak, že odmena je splatná síce po vykonaní práce, ale aj po jej čiastočnom vykonaní, teda mesačne.

♦ Príklad:

Ak bude pre zamestnávateľa na dohodu o brigádnickej práci študentov pracovať nejaký študent, napr. od 1. 9. 2014 do 31. 12. 2014, tak mu zamestnávateľ odmenu nevyplatí jednorazovo až po skončení brigády, ako to bolo možné do účinnosti novely, ale mu ju zamestnávateľ bude vyplácať mesačne, a to za ten ktorý mesiac, napr. septembrovú odmenu zamestnávateľ vyplatí dohodárovi najneskôr do 31. 10. 2014 atď.

* * *

Čo sa týka dohody o vykonaní práce – naďalej zostalo v platnosti ust. § 226 ods. 4 Zákonníka práce, podľa ktorého je odmena za vykonanie pracovnej úlohy splatná po dokončení a odovzdaní práce.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály