Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pravidlá rozpočtového hospodárenia pri použití nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obsah článku nadväzuje na problematiku, ktorá sa riešila v niektorom z predchádzajúcich čísel časopisu – išlo o vysporiadanie nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov pri výpočte prebytku rozpočtu v rámci záverečného účtu obce a ich následné použitie v nasledujúcich rozpočtových rokoch. Cieľom tohto príspevku je upozorniť na dodržiavanie pravidiel rozpočtového hospodárenia, najmä zásady časovosti pri použití nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov v rozpočte nasledujúceho roka a priniesť praktické poznatky z aplikácie týchto zásad v praxi subjektov územnej samosprávy.

Pravidlá rozpočtového hospodárenia upravuje zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 523/2004 Z. z.“), tento ich definuje ako základné pravidlá, ktoré sa uplatňujú pri hospodárení s verejnými prostriedkami všetkých subjektov verejnej správy.

Subjekty územnej samosprávy – obce, vyššie územné celky (VÚC), rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré zriadili, majú povinnosť pri nakladaní a hospodárení s verejnými prostriedkami dodržiavať:

  • pravidlá rozpočtového hospodárenia, ktoré sú ustanovené v piatej časti § 19 zákona č. 523/2004 Z. z.,
  • pravidlá hospodárenia a nakladania s verejnými prostriedkami pre rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré sú ustanovené v siedmej časti, § 21 až § 28 zákona č. 523/2004 Z. z.

! Upozornenie: Vzhľadom na osobitnú právnu úpravu obce a VÚC sú povinné pri hospodárení a nakladaní s verejnými prostriedkami dodržiavať okrem základných, všeobecných pravidiel rozpočtového hospodárenia ustanovené zákonom č. 523/2004 Z. z. aj osobitné pravidlá ustanovené zákonom č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 583/2004 Z. z.“).

K tým najzákladnejším a najcharakteristickejším pravidlám rozpočtového hospodárenia patrí zásada:

  • účelovosti použitia verejných prostriedkov,
  • časovosti použitia verejných prostriedkov,
  • hospodárenia podľa schváleného rozpočtu, resp. podľa rozpočtu po schválených zmenách.

Zásada účelovosti použitia verejných prostriedkov

Štatutárny orgán subjektu územnej samosprávy má povinnosť použiť verejné prostriedky na účely, na ktoré boli určené poskytovateľom týchto prostriedkov, na účely ustanovené zákonom č. 523/2004 Z. z. a zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok alebo na účely, ktoré vyplývajú z osobitných predpisov (osobitným predpisom je aj zákon č. 583/2004 Z. z.).

Táto zásada je upravená v ust.:

  • § 19 ods. 1 zákona č. 523/2004 Z. z., podľa ktorého: „Verejné prostriedky možno použiť na účely, ktoré sú v súlade s osobitnými predpismi. Prostriedky štátneho rozpočtu možno použiť len na účely, na ktoré boli ustanovené zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok alebo ustanovené podľa tohto zákona. Prostriedky štátneho rozpočtu nemožno použiť na úhradu nájomného podľa zmluvy o nájme veci s právom kúpy prenajatej veci okrem úhrady tohto nájomného z prostriedkov štátneho rozpočtu určených na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie.“
  • § 13 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z. z., podľa ktorého: „Rozpočtové prostriedky možno použiť len na účely, na ktoré boli v rozpočte obce alebo rozpočte vyššieho územného celku schválené“.

Z cit. ustanovení vyplýva pre subjekty verejnej správy povinnosť:

  • použiť verejné prostriedky na účely určené osobitnými predpismi,
  • použiť prostriedky štátneho rozpočtu (ŠR) len na účely, na ktoré boli ustanovené zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok alebo podľa zákona č. 523/2004 Z. z.,
  • zákaz použitia prostriedkov ŠR na úhradu nájomného podľa zmluvy o nájme veci s právom kúpy prenajatej veci,
  • použiť prostriedky rozpočtu obce len na účely, na ktoré boli v rozpočte schválené.

Zásada časovosti použitia verejných prostriedkov

Zásadu časovosti možno definovať ako povinnosť použiť verejné prostriedky v rozpočtovom roku, v ktorom boli poskytnuté.

Táto všeobecne platná zásada je zakotvená v ust.:

  • § 19 ods. 2 zákona č. 523/2004 Z. z., podľa ktorého: „Verejné prostriedky rozpočtované na príslušný rozpočtový rok možno použiť do konca rozpočtového roka s výnimkou tých verejných prostriedkov, ktorých nevyčerpané zostatky v súlade s týmto alebo osobitným zákonom možno použiť v nasledujúcom rozpočtovom roku“.
  • § 13 ods. 1 a 3 zákona č. 583/2004 Z. z., podľa ktorého: „Do plnenia rozpočtu obce a rozpočtu vyššieho územného celku sa zahrňujú len tie príjmy, výdavky a finančné operácie, ktoré sa uskutočnili v príslušnom rozpočtovom roku. Na zaradenie príjmu alebo výdavku do plnenia rozpočtu obce a rozpočtu vyššieho územného celku v rozpočtovom roku je rozhodujúci deň pripísania alebo odpísania prostriedkov z príslušného účtu obce alebo účtu vyššieho územného celku. Obec alebo vyšší územný celok môže na základe odôvodnenej žiadosti povoliť výnimku z časového použitia rozpočtových prostriedkov poskytnutých obcou alebo vyšším územným celkom v príslušnom rozpočtovom roku formou dotácie s výnimkou rozpočtových prostriedkov z dotácií podľa § 3 ods. 1 písm. b) a c)“.

Z citovaných ustanovení vyplýva pre subjekty verejnej správy povinnosť použiť:

  • verejné prostriedky do konca rozpočtového roka, v ktorom boli poskytnuté, v súlade so zákonom č. 523/2004 Z. z.,
  • rozpočtové prostriedky obce v príslušnom rozpočtovom roku v súlade so zákonom č. 583/2004 Z. z.

Zo zadefinovaných zákonných povinností použiť prostriedky v príslušnom rozpočtovom roku existujú výnimky, a to:

  • výnimka na základe samotného zákona č. 523/2004 Z. z. podľa § 8 ods. 4 a 5 cit. zákona alebo na základe osobitného zákona, ktorým je napr. zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov, zákon č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov,
  • výnimka podľa ustanovenia § 13 ods. 3 zákona č. 583/2004 Z. z., podľa ktorého obec môže na základe odôvodnenej žiadosti povoliť výnimku z časového použitia rozpočtových prostriedkov poskytnutých obcou v príslušnom rozpočtovom roku formou dotácie s výnimkou rozpočtových prostriedkov z dotácií na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy a dotácií poskytovaných v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok (v týchto prípadoch sa postupuje podľa príslušných ustanovení zákona č. 523/2004 Z. z., pretože ide o prostriedky ŠR).

Podľa § 8 ods. 4 zákona č. 523/2004 Z. z. kapitálové výdavky možno použiť na určený účel aj v nasledujúcich dvoch rozpočtových rokoch po rozpočtovom roku, na ktorý boli rozpočtované a prostriedky Európskej únie (EÚ), prostriedky ŠR určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a EÚ a prostriedky ŠR určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi možno použiť aj v nasledujúcich rozpočtových rokoch až do ich vyčerpania na určený účel.

Podľa § 8 ods. 5 zákona č. 523/2004 Z. z. bežné výdavky s výnimkou miezd, platov, služobných príjmov a ostatných osobných vyrovnaní, odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktoré boli poskytnuté právnickej osobe alebo fyzickej osobe príslušným správcom kapitoly ako bežný transfer po 1. októbri rozpočtového roka a ktoré nebolo možné použiť do konca príslušného rozpočtového roka, možno použiť do 31. marca nasledujúceho rozpočtového roka; ak boli z týchto prostriedkov poskytnuté preddavky podľa § 19 ods. 8, musia byť finančne vysporiadané rovnako v tomto termíne.

Zásada hospodárenia podľa schváleného rozpočtu, resp. podľa rozpočtu po schválených zmenách

Štatutárny orgán subjektu územnej samosprávy zodpovedá za hospodárenie s verejnými prostriedkami a je jeho povinnosťou pri ich používaní zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky uvoľňovali iba v takej výške, aká zodpovedá rozsahu plnenia úloh zahrnutých v rozpočte a nezaväzovať sa v bežnom rozpočtovom roku na také úhrady, ktoré nemá zabezpečené v rozpočte na bežný rozpočtový rok a ktoré zaťažujú nasledujúce rozpočtové roky z dôvodu nedostatku zdrojov v bežnom rozpočtovom roku.

Príjem aj použitie finančných prostriedkov musia byť v rozpočte obce rozpočtované, uplatňuje sa tu ust. § 14 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z. z., podľa ktorého príslušný orgán obce, ktorým je obecné zastupiteľ­stvo a starosta obce, ak mu túto kompetenciu v stanovenom rozsahu obecné zastupiteľstvo zverilo, vykonáva zmeny rozpočtu rozpočtovými opatreniami, ktorými sú:

  1. presun rozpočtovaných prostriedkov v rámci schváleného rozpočtu, pričom sa nemenia celkové príjmy a celkové výdavky,
  2. povolené prekročenie a viazanie výdavkov pri dosiahnutí vyšších príjmov,
  3. povolené prekročenie a viazanie rozpočtovaných výdavkov,
  4. povolené prekročenie a viazanie finančných operácií.

Príslušný orgán obce vykonáva zmeny rozpočtu v priebehu rozpočtového roka rozpočtovými opatreniami.

Porušenie finančnej disciplíny

V prípade, že obec nedodrží uvedené zásady (použitie prostriedkov na určený účel, v súlade s rozpočtom a do konca rozpočtového roka) dochádza zo strany obce k porušeniu finančnej disciplíny podľa zákona č. 523/2004 Z. z., konkrétne v prípade:

  • poskytnutia alebo použitia verejných prostriedkov v rozpore s určeným účelom – ide o porušenie finančnej disciplíny podľa § 31 ods. 1 písm. a) zákona č. 523/2004 Z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály