Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup účtovania technickej a biologickej rekultivácie

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Hmotno-právnym predpisom upravujúcim tematiku rekultivácií je vyhláška č. 508/2004 Z. z. Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa vykonáva § 27 zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia v znení neskorších predpisov.

Rekultivácia súvisí s nepoľnohospodárskym využitím poľnohospodárskej pôdy. V § 4 uvedenej vyhláškysa rekultivácia definuje ako súhrn agromelioračných, agrotechnických, biologických a pestovateľských opatrení na obnovu kvalitatívnych vlastností poľnohospodárskej pôdy a obnovu pôdnej úrodnosti. Tieto opatrenia obsahujú obnovu fyzikálnych vlastností, chemických vlastností a biologických vlastností podľa príslušného druhu pozemku poľnohospodárskej pôdy. Projekt rekultivácie obsahuje okrem iného aj rozdelenie rekultivácie na technickú a biologickú časť.
Technická rekultivácia
predstavuje najmä zemné práce, povrchové očistenie plochy, plošné urovnávky a navážky, rekonštrukciu pôdneho profilu a hydromelioračné opatrenia.
Biologická rekultivácia
predstavuje najmä osevné postupy, hnojenie pôdy a optimalizáciu pôdnej reakcie. Z účtovného hľadiska sa technická rekultivácia spája s dlhodobým majetkom a biologická rekultivácia s nákladmi. V zmysle § 28 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov sa na účte
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
účtuje obstarávaný dlhodobý hmotný majetok a jeho technické zhodnotenie do času jeho uvedenia do po­užívania vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním. Predmetom účtovania na tomto účte je aj technická rekultivácia.
Postup účtovania technickej rekultivácie dodávateľským spôsobom z vlastných prostriedkov obce
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály