Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup účtovania rozpočtových výdavkov v organizáciách zriadených samosprávou

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Príspevok je zameraný na zákonné oprávnenia subjektov verejnej správy, ktorými sú organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí. Aplikovanie praktického príkladu do života rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie nadväzuje na príspevok venovaný osobitnostiam hospodárenia subjektov verejnej správy. Zámerom príspevku je priblížiť súvis účtovania a dodržiavania zákonných oprávnení v zmysle normatívnych právnych aktov.

Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy pri účtovaní postupujú v zmysle normatívneho právneho aktu – opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“), ktorý nadväzuje na zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Účtovanie v rozpočtovej organizácii

♦ Príklad č. 1:

Organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti obce má rozpočtovaný zámer použitia verejných prostriedkov na obstaranie dlhodobého majetku. Prostredníctvom zriaďovateľa je rozpočtovej organizácii zaslaný transfer na výdavkový rozpočtový účet, čo je v súlade s ust. § 22 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Dôležitý je tiež ods. 4, podľa ktorého rozpočtové organizácie majú zákaz tzv. samofinancovania.

Je teda povinnosťou previesť prostriedky cez zriaďovateľa, čím sa dodrží aj podmienka, že rozpočtová organizácia hospodári s prostriedkami zriaďovateľa. Príjmy je rozpočtová organizácia povinná viesť na príjmovom rozpočtovom účte, pričom zámer tzv. samofinancovania (dotovanie výdavkového rozpočtového účtu svojvoľne z príjmového účtu) nemá organizácia právo realizovať.

Zákaz samofinancovania sa vzťahuje len na rozpočtové organizácie, pričom príspevkové organizácie túto povinnosť nemajú. Upozorňujem na skutočnosť, ktorá by mala neskôr spätosť s porušením predmetného ustanovenia a následne finančnej disciplíny podľa ust. § 31 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý v tomto prípade zaväzuje rozpočtové organizácie, aby si nemohli kryť príjmové a výdavkové operácie cez bezhotovostný prevod samovoľne bez vedomia zriaďovateľa.

* * *

? Otázka č. 1

Ako obec účtuje o transfere zaslanom rozpočtovej organizácii?

Obec zasiela kapitálový transfer svojej organizácii pri účtovaní prostredníctvom účtu 355 – Ostatné náklady na prevádzkovú činnosť súvzťažne s účtom 221 – Bankové účty v príslušnej analytickej evidencii. V prípade bežného transferu sa účtuje ako o náklade, a to prostredníctvom účtu 584 – Ostatné náklady na prevádzkovú činnosť súvzťažne s účtom bankového účtu 221.

* * *

? Otázka č. 2:

Otázkou z praxe je, či v prípade predmetného transferu by sa tiež mal používať príjmový rozpočtový účet?

Aj keď normatívny právny akt zakotvuje zásadu eliminovania tzv. samofinancovania, pre praktické konanie v zmysle zákona nie je možné, aby obec ako zriaďovateľ zasielala prostriedky určené na chod rozpočtovej organizácie alebo na rozpočtované ciele a zámery na rozpočtový príjmový účet. Sleduje sa najmä tým zásada, ktorá vychádza zo zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorého rozpočtová organizácia hospodári najmä s rozpočtovými prostriedkami a zriaďovateľ má prehľad o zaslaných transferoch, ktoré súvisia s rozpočtovým určením.

Aj keď zákon o rozpočtových pravidlách verejnej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály