Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nový Správny súdny poriadok a kľúčová zmena pri prieskume rozhodnutí obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Dňa 1. 7. 2016 nadobudol účinnosť nový právny predpis kódexového typu, a to zákon č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok (ďalej len „Správny súdny poriadok“), spoločne s dvojicou ďalších procesných kódexov: zákonom č. 160/2015 Z. z. Civilným sporovým poriadkom a zákonom č. 161/2015 Z. z. Civilným mimosporovým poriadkom. Tieto pri nové procesné kódexy boli publikované v Zbierke zákonov 17. júla 2015 a ako výsledok dlhých rekodifikačných snáh nahradili vyše päťdesiat rokov platný zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v z. n. p. V rámci dlhej jednoročnej legisvakačnej doby (t. j. doby od platnosti zákona po jeho účinnosť) sa s týmito troma kódexmi dôsledne oboznamovali všetky právnické profesie, najmä advokáti, sudcova a prokurátori. Verejnú správu však zastihli nové procesné kódexy odborne nepripravenú. Cieľom článku je upozorniť obce na tie vybrané inštitúty Správneho súdneho poriadku, ktoré sú pre ne dôležité.

V súvislosti s nadobudnutím účinnosti procesných kódexov bolo treba novelizovať množstvo iných súvisiacich právnych predpisov.

Zákonodarca tak učinil pre slovenskú legislatívu typickým neprehľadným spôsobom, a to cestou nepriamych novelizácii in concreto (v danej situácii) zákonom č. 126/2016 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s prijatím Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 126/2016 Z. z.“).

Zákon č. 126/2016 Z. z. obsahuje celkom nepriamu novelizáciu 172 súvisiacich zákonov – označených pod Čl. II až Čl. CLXXIII. Pre slovenské obce sú rozhodujúce Čl. XI zákona č. 126/2016 Z. z., ktorým sa novelizuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) a Čl. CLXI zákona č. 126/2016 Z. z., ktorým sa novelizuje zákon č. 180/2013 Z. z. o organizácii miestnej štátnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Z hľadiska preskúmavania rozhodnutí obce vydávaných v individuálnych správnych konaniach je principiálnou novelizácia § 27 zákona o obecnom zriadení účinná od 1. 7. 2016 vykonaná zákonom č. 126/2016 Z. z.

Zákonodarca zvolil po 1. 7. 2016 zložité legislatívno-technické riešenie preskúmavania správnych individuálnych rozhodnutí obce obsiahnuté v § 27 zákona o obecnom zriadení vyžadujúce systematickú právnu interpretáciu a aktívnu orientáciu vo viacerých súvisiacich právnych predpisoch.

POROVNANIE:


§ 27 ods. 1 a ods. 2 zákona o obecnom zriadení – znenie účinné do 30. 6. 2016:

ods. 1 „Na konanie,vktoromoprávach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb rozhoduje pri pren

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály