Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Najvyšší kontrolný úrad SR – nedostatky v účtovníctve verejnej správy zistené v roku 2014

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ) pri kontrolách vykonaných v štátnych príspevkových a rozpočtových organizáciách v uplynulom období preveroval, okrem iného, aj stav pri dodržiavaní ustanovení zákona o účtovníctve. Kontrolóri pri výbere vzorky účtovných dokladov postupovali štatistickými metódami a na základe úsudku kontrolóra.

Opakujúce sa nedostatky sa vyskytli najmä pri úhradách dodávateľských a odberateľských faktúr.

Kontrolóri v mnohých prípadoch zistili nepreukázateľnosť účtovných záznamov, keď fakturované finančné čiastky neboli doložené dokladmi, ktorých obsah mal priamo alebo nepriamo dokazovať skutočnosť účtovných záznamov. Uvedeným postupom neboli dodržané ust. § 8 ods. 4 a § 32 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Kontrolami predložených faktúr zistili aj pochybenia pri nesprávne vykonaných odpočtoch, ktoré následne viedli k nutnosti vystavenia účtovných dokladov – dobropisov určených odberateľom. Vyskytli sa prípady nesprávneho zníženia príjmov (tržieb) odpočítaním rozdielu súm za obdobie, s ktorými časovo a vecne nesúviseli.

Tým, že účtovná jednotka (ÚJ) nezaúčtovala a nevykázala rozdiel v období, keď sa tieto skutočnosti zistili, postupovala v rozpore s ust. § 3 ods. 1 a 2 a § 6 ods. 1 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

Kontrolami uzatvorených zmlúv, ktoré tvorili podklad k fakturácii, sa napríklad zistilo, že zmluvy bo­li vyhotovené v anglickom jazyku bez zabezpečenia prekladu do štátneho jazyka; takýmto postupom nebolo dodržané ust. § 4 ods. 8 zákona o účtovníctve.

Na základe predložených účtovných dokladov, účtovných výkazov a výpisov z bežných účtov kontrolóri zistili prípady nesprávneho čerpania dotácie počas viacerých účtovných období, napr. čerpanie dotácie v rokoch 2011 a 2012 kontrolovaný subjekt celú prijatú dotáciu zaúčtoval v prvom roku poskytnutia v prospech účtu 691 – Dotácie namiesto na účet 384 – Výno

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály