Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nájomná zmluva na hrobové miesto

Dátum: Rubrika: Právo pre verejnú správu

Práva a povinnosti fyzických osôb a právnických osôb v súvislosti so zaobchádzaním s ľudskými pozostatkami a s ľudskými ostatkami, s prevádzkovaním pohrebnej služby, krematória, pohrebiska, s prevádzkovaním balzamovania alebo konzervácie ľudských pozostatkov upravuje zákon č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve (ďalej len „zákon o pohrebníctve“).

Predmetný zákon okrem uvedeného ustanovuje aj to, že obce sú povinné zriadiť pohrebisko vo svojom katastrálnom území alebo zabezpečiť pochovávanie na pohrebisku v inej obci.

Pohrebiskom sa rozumie cintorín, kolumbárium, urnový háj, rozptylová lúka a vsypová lúka. Pohrebisko môže prevádzkovať sama obec, alebo ho prevádzkuje prostredníctvom právnickej osoby na tento účel zriadenej, alebo môže jeho prevádzkovanie prenechať inému prevádzkovateľovi pohrebiska. Väčšina obcí či miest prevádzkuje pohrebisko sama.

V rámci pohrebiska sa pochováva do tzv. hrobových miest. Zákon o pohrebníctve definuje v ust. § 2 písm. aa) hrobové miesto ako miesto na pohrebisku, ktoré je určené na vybudovanie hrobu, hrobky alebo miesto na uloženie urny. Právo užívať takéto hrobové miesto vzniká uzavretím nájomnej zmluvy.

Tento článok pojednáva o nájomnej zmluve na hrobové miesto, jej náležitostiach, ale aj o tom, či je obec povinná zverejňovať túto zmluvu, aby nadobudla účinnosť. Súčasťou článku je aj jednoduchý vzor nájomnej zmluvy na hrobové miesto.

Nájomná zmluva na hrobové miesto

Právo užívať hrobové miesto vzniká uzavretím nájomnej zmluvy nielen v zmysle ust. § 21 a § 22 zákona o pohrebníctve, ale aj podľa § 663 až § 684 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov.

Zmluvu o nájme hrobového miesta uzatvára s nájomcom prevádzkovateľ pohrebiska ako prenajímateľ. Uzavretím nájomnej zmluvy prevádzkovateľ pohrebiska (spravidla obec) prenecháva za nájomné nájomcovi hrobové miesto na uloženie ľudských pozostatkov alebo ľudských ostatkov.

Nájomná zmluva sa v zmysle ust. § 21 ods. 2 zákona o pohrebníctve uzatvára na dobu neurčitú a nesmie byť vypovedaná skôr ako po uplynutí tlecej doby. V zmysle § 19 ods. 3 zákona o pohrebníctve dĺžka tlecej doby musí trvať najmenej 10 rokov.

Prevádzkovateľ pohrebiska je povinný nájomcovi počas trvania nájomnej zmluvy zabezpečiť prístup k hrobovému miestu a zdržať sa akýchkoľvek zásahov do hrobového miesta s výnimkou prípadov, keď je potrebné bezodkladne zaistiť bezpečné prevádzkovanie pohrebiska. O takom pripravovanom alebo už uskutočnenom zásahu je prevádzkovateľ pohrebiska povinný bezodkladne písomne informovať nájomcu.

Nájomca je povinný na vlastné náklady zabezpečovať údržbu hrobového miesta a oznamovať prevádzkovateľovi pohrebiska všetky zmeny údajov potrebné na vedenie evidencie hrobových miest, t. j. najmä zmenu svojej adresy či iných identifikačných údajov.

Prevádzkovateľ pohrebiska je povinný písomne informovať nájomcu, ak mu je známa jeho adresa, o skutočnosti, že uplynie lehota, za ktorú bolo nájomné zaplatené. Upozornenie na uplynutie lehoty, na ktorú je nájomné zaplatené, sa musí realizovať najneskôr tri mesiace pred uplynutím tejto lehoty.

Zverejnenie nájomnej zmluvy na hrobové miesto

Mnohé obce zaujíma skutočnosť, či sú povinné zverejňovať aj nájomnú zmluvu na hrobové miesto na svojom webovom sídle.

V zmysle ust. § 5a ods. 1 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „Infozákon“) je povinne zverejňovanou zmluvou:

  • písomná zmluva,
  • ktorú uzatvára povinná osoba a ktorá
  • sa týka používania verejných prostriedkov, nakladania s majetkom obce
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály