Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Audit v samospráve. II. časť – Pasíva

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Audit v samospráve

Zákon č. 423/2015 Z. z. o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov a zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) definujú pojem štatutárny audit ako overovanie individuálnej účtovnej závierky, ako aj konsolidovanej závierky a taktiež overenie individuálnej výročnej správy alebo konsolidovanej výročnej správy s údajmi uvedenými v účtovnej závierke.

Audit je veľmi dôležitý a významný nástroj uistenia o kvalite údajov poskytnutých samosprávou. Vzájomná komunikácia a pochopenie medzi samosprávou a audítorom môže celý proces kontroly uľahčiť.

Audítor má právo vyžadovať od samosprávy také informácie, údaje a vysvetlenia, ktoré sú potrebné na výkon kontroly, a to v ním určenej forme.

Audítor má právo (so súhlasom ­samosprávy) požiadať banku alebo pobočku zahraničnej banky, obchodných partnerov, právnych zástupcov a iných na súčinnosť pri výkone auditu, a to tým spôsobom, že prostredníctvom nich osloví obce, aby na adresu audítora ­zaslali informácie týkajúce sa ich vzájomných vzťahov.

V časti Pasív si rozoberieme najdôležitejšie okruhy, ktoré sú podstatné na výkon auditu.

1. Vlastné imanie

V oblasti vlastného imania (ďalej len „VI“) sa audítor zameriava na rozpis zostatkov účtov, ktoré sú prezentované v účtovných výkazoch.

Postup skúmania VI:

  • odsúhlasenie položiek na hlavnú knihu,
  • zistenie, či sú začiatočné stavy totožné so stavmi na konci predchádzajúceho roka,
  • vysvetlenie zmien, ktoré podstatne ovplyvnili vykázaný zostatok na konci roka,
  • správnosť preúčtovania výsledku hospodárenia (ďalej len „VH“) za predchádzajúci rok do výsledku hospodárenia minulých období,
  • významné opravy chýb minulých období.

Účtovanie

Text účtovného prípadu

MD

D

Začiatočný stav kladného výsledku hospodárenia

701

431

Zúčtovanie kladného výsledku hospodárenia

431

428

Začiatočný stav záporného výsledku hospodárenia

431

701

Zúčtovanie záporného výsledku hospodárenia

428

431

Pri syntetickom účte 428 – Nevysporiadaný výsledok hospodárenia minulých období odporúčame mať zavedenú analytickú evidenciu účtu podľa jednotlivých rokov, za ktoré bol výsledok hospodárenia preúčtovaný, a analytickú evidenciu účtu 431 určenú na opravy chýb minulých období.

2. Záväzky

Audítor sa v oblasti záväzkov zameriava na podrobný prehľad zostatkov účtov a na rozpisy analytických položiek, ktoré sú prezentované vo výkazoch.

Predmetom kontroly pri skúmaní záväzkov sú:

  • odsúhlasenie vybraných položiek záväzkov na hlavnú knihu,
  • zistenie, či sú začiatočné stavy totožné so stavmi na konci predchádzajúceho roka,
  • vysvetlenie zmien, ktoré nastali oproti predchádzajúcemu roku,
  • získanie súpisu záväzkov a kontrola sumárnych súčtov,
  • kontrola, či konečné zostatky podľa jednotlivých dodávateľov súhlasia so stavom vykázaným v účtovných výkazoch (súvaha, výkaz ziskov a strát),
  • kontrola rozdielov medzi saldokontom záväzkov a záväzkovými účtami hlavnej knihy nielen na konci roka, ale aj v deň overovania účtovnej závierky a kontrola, či boli porovnávané položky správne zaúčtované,
  • analýza pohybov na záväzkových účtoch v priebehu účtovného obdobia, ak nastali významné rozdiely – je potrebné ich vysvetliť,
  • odsúhlasenie zaslané dodávateľom na vykázaný zostatok na účte dodávateľa v samospráve s podpornou dokumentáciou,
  • odsúhlasenie záväzkov súvisiacich so mzdami, teda s osobnými nákladmi (mzdy, poistné, daň z príjmov) so mzdovou rekapituláciou za mesiac december.

3. Časové rozlíšenie pasív

Pri časovom rozlíšení nákladov bežného obdobia audítor skúma, či existuje v samospráve časť nákladov, ktoré budú platené pozadu – výdavky budúcich období (nájomné, úroky z úverov), a teda samospráve vyplýva povinnosť ich účtovania podľa zmluvného plnenia, napr. bez doručenia súvisiacej faktúry, ako aj overen

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály