Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aktivácia dlhodobého majetku v príspevkových organizáciách

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Podľa § 21 ods. 2 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) príspevková organizácia je právnická osoba štátu, obce a vyššieho územného celku, ktorá je na rozpočet zriaďovateľa, teda na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo na rozpočet vyššieho územného celku, zapojená príspevkom. Platia pre ňu finančné vzťahy určené zriaďovateľom v rámci jeho rozpočtu.

Podľa § 24 ods. 7 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy príspevková organizácia uhrádza výdavky na prevádzku, opravy a údržbu hmotného majetku, ako aj na obstaranie hmotného a nehmotného majetku z vlastných zdrojov a z príspevku od zriaďovateľa, pričom vlastné zdroje používa prednostne.

Podľa § 24 ods. 8 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ak vlastné zdroje na obstaranie hmotného a nehmotného majetku nekryjú potreby príspevkovej organizácie (ďalej len „PO“), zriaďovateľ určí výšku príspevku na obstaranie ním určeného konkrétneho hmotného a nehmotného majetku.

Aj v prípade PO je najobvyklejším spôsobom obstarania dlhodobého nehmotného a hmotného majetku uzatvorenie kúpnej zmluvy v prípade kúpy majetku alebo zmluvy o dielo v prípade investičnej výstavby. Aj v PO možno dlhodobý nehmotný a hmotný majetok obstarať vlastnou činnosťou, resp. časť majetku vlastnou činnosťou PO a časť dodávateľsky.

Obstaranie dlhodobého ­majetku môže PO realizovať ­dodávateľským spôsobom, vo vlastnej činnosti alebo kombináciou obidvoch spôsobov. Účtovanie závisí od spôsobu obstarania dlhodobého majetku.

Príspevková organizácia účtuje podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“).

Účtovanie obstarania dlhodobého majetku vlastnou činnosťou príspevkovej organizácie

Podľa § 26 ods. 3 postupov účtovania dlhodobý nehmotný majetok (ďalej len „DNM“) a dlhodobý hmotný majetok (ďalej len „DHM“) vytvorený vlastnou činnosťou sa účtuje na ťarchu účtu účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku a v prospech účtov 623 – Aktivácia dlhodobého nehmotného majetku alebo účtu 624 – Aktivácia dlhodobého hmotného majetku.

Účet 623 – Aktivácia dlhodobého nehmotného majetku

Na tomto účte účtuje účtovná jednotka DNM vytvorený vlastnou činnosťou takto:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Aktivácia DNM, ktorý bol vyrobený vlastnou činnosťou

041

623

2.

Zaradenie DNM do používania

012

013

018

 

041

Účet 624 – Aktivácia dlhodobého hmotného majetku

Na tomto účte účtuje účtovná jednotka DHM vytvorený vlastnou činnosťou takto:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Aktivácia DHM, ktorý bol vyrobený vlastnou činnosťou

042

624

2.

Aktivácia stavebných prác vykonaných vo vlastnej réžii

042

624

3.

Aktivácia technického zhodnotenia vykonaného vo vlastnej réžii

042

624

4.

Zaradenie DHM (stavby, technického zhodnotenia) do používania

021

042

5.

Aktivácia nákladov na zhotovenie, resp. zhodnotenie samostatnej hnuteľnej veci vo vlastnej réžii

042

624

6.

Zaradenie samostatnej hnuteľnej veci do používania

022

042

7.

Aktivácia nákladov na zhodnotenie dopravného prostriedku vykonaného vlastnou činnosťou

042

624

8.

Zaradenie technického zhodnotenia dopravného prostriedku do používania

023

042

9.

Aktivácia nákladov na technickú rekultiváciu pestovateľských celkov vykonanú vo vlastnej réžii

042

624

10.

Zaradenie technickej rekultivácie pestovateľských celkov do používania

025

042

Obstaranie dlhodobého majetku vlastnou činnosťou znamená zhotovenie dlhodobého majetku na vlastné náklady (vo vlastnej réžii), t. j. z vlastného materiálu, spotrebou vlastnej energie a prácou vlastných zamestnancov. V praxi sa často takto realizuje zhodnotenie majetku, teda jeho rekonštrukcia alebo modernizácia. Tieto náklady, ktoré má PO v súvislosti so zhotovením alebo zhodnotením majetku vlastnou činnosťou, sú hradené z bežných výdavkov, t. j. z vlastných výnosov PO alebo z príspevku zriaďovateľa na činnosť PO (z bežného transferu). Faktúry za materiál, energie, služby, spotrebu pohonných látok pri použití motorových vozidiel a pod., ktoré boli použité na zhotovenie dlhodobého majetku, sú hradené z vlastných výnosov alebo z príspevku zriaďovateľa na činnosť PO. Ide o bežné výdavky. Aj výdavky na platy zamestnancov, ktorí sa podieľali na tejto činnosti, na odmeny zamestnancov platených na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a výdavky na odvodové a daňové povinnosti v súvislosti s týmito osobnými nákladmi sú bežnými výdavkami a sú realizované z vlastných výnosov alebo z príspevku zriaďovateľa na činnosť PO. Náklady na obstaranie dlhodobého majetku vo vlastnej činnosti PO uhrádza z vlastných výnosov alebo z bežného transferu od zriaďovateľa.

♦ Príklad č. 1: Účtovanie rekonštrukcie budovy vlastnou činnosťou PO z vlastných výnosov

P. č.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály