Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kontrola zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

 

V príspevku zameranom na kontrolu zverejňovania súhrnných správ podľa zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sme odporúčali hlavným kontrolórom, aby kontrolu zverejňovania súhrnných správ podľa tohto zákona spojili s kontrolou zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr podľa zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o slobode informácií"). Kontrola dodržiavania zákona o slobode informácií a najmä kontrola zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr je dôležitou súčasťou kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce.
Právo na prístup k informáciám, ktoré majú k dispozícii orgány verejnej moci a iné verejné inštitúcie, podrobne upravuje zákon o slobode informácií.
Obce a ROPO sú orgány verejnej moci, ktoré hospodária s verejnými zdrojmi - s verejnými prostriedkami a s verejným majetkom obce. Obce a ROPO sú podľa zákona o slobode informácií povinnými osobami, ktoré musia sprístupňovať informácie v súlade so zákonom o slobode informácií.
Zákon o slobode informácií rozlišuje dva spôsoby sprístupňovania informácií:
a)
sprístupňovanie informácií na základe žiadosti žiadateľov,
b)
zverejňovanie informácií, ktoré sa musia podľa zákona o slobode informácií zverejňovať.
Z dôvodu zachovania a zvýšenia transparentnosti preukazovania použitia verejných zdrojov je kontrola dodržiavania zákona o slobode informácií a najmä kontrola zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr veľmi dôležitou súčasťou kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra.
V príspevku sa zameriame na kontrolu zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr.
Zverejňovanie zmlúv - právna úprava
Obec a ROPO má povinnosť zverejniť všetky písomné zmluvy, ktoré uzatvára a ktoré:
a)
obsahujú informáciu, ktorá sa získala za finančné prostriedky a ktoré sa týkajú používania týchto finančných prostriedkov,
b)
sa týkajú nakladania s majetkom obce,
c)
sa týkajú nakladania s finančnými prostriedkami Európskej únie,
d)
predstavujú povinne zverejňované zmlu­vy.
Výnimku tvoria zmluvy, ktoré sa povinne nezverejňujú a sú obsiahnuté v § 5a ods. 5 zákona o slobode informácií, a tiež zmluvy, ktoré sa nezverejňujú podľa § 5a ods. 2 zákona o slobode informácií.
Nezverejňuje sa tiež také ustanovenie povinne zverejňovanej zmluvy, ktoré obsahuje informáciu, ktorá sa podľa zákona o slobode informácií nezverejňuje. Rovnako sa nemusia zverejniť časti povinne zverejňovanej zmluvy, ktorými sú technické predlohy, návody, výkresy, projektové dokumentácie, modely, spôsob výpočtu jednotkových cien a vzory, ustanovenia všeobecných obchodných podmienok (za určitých podmienok ustanovených v § 5a ods. 4 zákona o slobode informácií).
Obec a ROPO zverejňuje povinne zverejňované zmluvy (ďalej len "zmluvy") na svojom webovom sídle. Ak ROPO nemá webové sídlo zriadené, môže zmluvy zverejňovať na webovom sídle svojho zriaďo­vateľa alebo bezodplatne v Obchodnom vestníku. Zverejňuje sa zmluva samotná, nestačí zverejnenie povinných informácií, ako je tomu pri objednávke alebo faktúre podľa § 5a a § 5b zákona o slobode informácií.
Zmluvu treba zverejniť bezodkladne. Ak sa zmluva uzatvára medzi dvoma a viacerými povinnými osobami, ktoré majú povinnosť zmluvu zverejniť, tak to musí urobiť každá z týchto povinných osôb. Ak obec a ROPO nezverejní zmluvu do siedmich dní od jej uzatvorenia, môže druhá strana požiadať o zverejnenie v Obchodnom vestníku. Ak sa tak nestane ani po uplynutí troch mesiacov od uzavretia zmluvy, stratí takáto zmluva platnosť.
Každá zmluva musí byť
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.