Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Lieky ako odpad

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Súčasná pandémia ochorenia Covid-19 nám do verejného priestoru priniesla viac diskusie o liekoch a ich nadužívaní. Niektoré mediálne výstupy hovorili o tom, že lieky nepatria do komunálneho odpadu, pričom však išlo iba o krabičky z liekov. Ako je to teda s liekmi, ak sa stanú odpadom?

Verejná diskusia vtiahla občanov do novej problematiky, o ktorej sa veľa nehovorilo a viac verejného priestoru sa jej začalo venovať až v poslednom období. V súvislosti s liekmi sa poukazovalo najmä na skutočnosť, že existuje aj nebezpečný odpad a že do zmesového odpadu, čiernych nádob, nepatrí. Hovorilo sa o ňom najmä v súvislosti s odpadom z testovania na koronavírus v mestách a obciach.
V poslednej dobe sme si skutočne nakúpili do zásoby liekov viac než dosť. Pred rokom sme dokonca zažili situácie, keď v lekárni nebolo možné kúpiť ani len bežné lieky na teplotu a nachladnutie či rôzne vitamíny. Kupovali sme ich do zásoby pre celú rodinu a celá rodina ich kupovala pre nás, a tak zrejme po múke a dezinfekcii máme prebytky aj v lekárničke. Ak sme ostatné obdobie 1. a 2. vlny pandémie ochorenia Covid-19 prežili v zdraví, zrejme si budeme musieť skontrolovať dobu exspirácie (dobu spotreby) naskladnených liekov a niektorých sa budeme musieť pravdepodobne zbaviť. Stanú sa tak odpadom.
Pri odovzdávaní nespotrebovaných liekov musíme k ďalšiemu nakladaniu s týmto odpadom pristu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.