Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zriadenie, hospodárenie a zrušenie rozpočtovej a príspevkovej organizácie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zriadenie, hospodárenie a zrušenie rozpočtovej aj príspevkovej organizácie je upravené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Základné pojmy

Rozpočtová organizácia je len taká právnická osoba štátu, obce alebo vyššieho územného celku (VÚC), ktorá je svojimi príjmami a výdavkami napojená na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo na rozpočet VÚC. Hospodári samostatne podľa schváleného rozpočtu s prostriedkami, ktoré jej určí zriaďovateľ v rámci svojho rozpočtu. Rozpočtovými organizáciami sú všetky štátne orgány s výnimkou štátnych orgánov, ktoré sú preddavkovými organizáciami.

Základnou charakteristikourozpočtového hospodárenia všetkých rozpočtových organizácií, bez ohľadu na ich zriaďovateľa, je sústreďovanie všetkých príjmov na ich príjmovom účte a úhrada výdavkov z ich výdavkového účtu, t. j. medzi príjmami a výdavkami nie je priama závislosť. Príjmy sa nepoužívajú na financovanie výdavkov, ale sa odvádzajú do rozpočtu zriaďovateľa, ktorý ich následne zasiela organizáciám na výdavkový účet, čím sa zamedzuje tzv. samofinancovaniu rozpočtových organizácií, a tak sa zabezpečuje nezávislosť príjmov a výdavkov.

Príspevková organizácia je taká právnická osoba štátu, obce a VÚC, ktorej menej ako 50 % výrobných nákladov je pokrytých tržbami a ktorá je na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo na rozpočet VÚC napojená príspevkom. Platia pre ňu finančné vzťahy určené zriaďovateľom v rámci jeho rozpočtu. Medzi zriaďovateľom a príspevkovou organizáciou existuje jediný finančný vzťah – príspevok.

Zriadenie rozpočtovej a príspevkovej organizácie

V súlade s ust. § 21 ods. 5 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy rozpočtovú alebo príspevkovú organizáciu možno zriadiť zákonom alebo rozhodnutím zriaďovateľa. Zriaďovateľom rozpočtovej/ príspevkovej organizácie môže byť štát (ústredný orgán štátnej správy, ak osobitný predpis neustanovuje inak), obec alebo VÚC. Rozpočtové/príspevkové organizácie možno zriadiť na plnenie úloh štátu, obce alebo VÚC vyplývajúcich z osobitných predpisov.

Rozpočtové/príspevkové organizácie nemožno zriadiť na výkon rozhodovacích právomocí, ktoré pre zriaďovateľa vyplývajú z osobitných predpisov.

Zriaďovateľskú funkciu k rozpočtovej/príspevkovej organizácii zriadenej zákonom na účely rozpočtových pravidiel verejnej správy vykonáva orgán, na ktorého rozpočet je napojená finančnými vzťahmi. Ak je zriaďovateľom obce, prípadne VÚC, nevyžaduje sa predchádzajúci písomný súhlas ministerstva financií na zriadenie organizácie.

Zriaďovateľ vydá o zriadení rozpočtovej/príspevkovej organizácie zriaďovateľskú listinu, ktorá obsahuje:

  1. označenie zriaďovateľa organizácie,
  2. názov organizácie, jej sídlo a identifikačné číslo,
  3. formu hospodárenia organizácie,
  4. dátum zriadenia organizácie,
  5. vymedzenie predmetu činnosti organizácie,
  6. označenie štatutárneho orgánu organizácie,
  7. vecné a finančné vymedzenie majetku, ktorý organizácia spravuje,
  8. určenie doby, na ktorú sa organizácia zriaďuje.

Rozpočtové/príspevkové organi­zá­cie sú právnickými osobami, ma­jú právnu subjektivitu, tzn., že majú oprávnenia a právne povinnosti a spôsobilosti na právne úkony a môžu vo vlastnom mene nadobúdať práva a zaväzovať sa odo dňa svojho zriadenia – zriaďovacím aktom, t. j. deň uvedený v rozhodnutí zriaďovateľa o zriadení rozpočtovej/príspevkovej organizácie.

Počas hospodárenia rozpočtovej/príspevkovej organizácie môže prísť k zmene podriadenosti a k zmene spôsobu financovania.

Zmenou podriadenosti sa rozumie zmena zriaďovateľa rozpočtovej/príspevkovej organizácie v ústrednej správe alebo územnej samospráve, pričom si organizácia zachováva svoju právnu formu. Pri zmene podriadenosti sa mení len zriaďovateľ organizácie, pričom ostatné náležitosti uvedené v zriaďovacej listine ostávajú nezmenené.

Zmenou spôsobu financovania organizácie sa rozumie zmena právnej formy hospodárenia organizácie u toho istého zriaďovateľa, t. j. z rozpočtovej formy hospodárenia organizácie na príspevkovú a na­opak. Ide len o zánik jedného typu hospodárenia organizácie uzavretím hospodárenia organizácie a vznik nového typu hospodárenia organizácie. Pri zmene spôsobu financovania organizácie zriaďovateľ mení zriaďovaciu listinu rozpočtovej/príspevkovej organizácie dodatkom v súlade s vykonanou zmenou.

Pri zmene podriadenosti rozpočtovej/príspevkovej organizácie, ani pri zmene spôsobu financovania nedochádza k skutočnému zániku organizácie, pretože táto právna skutočnosť nemá právne následky zrušenia organizácie.

Hospodárenie rozpočtovej a príspevkovej organizácie

Rozpočtové/príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľom je obec sú napojené každoročne na rozpočet zriaďovateľa, tzn., že rozpočtové organizácie predkladajú svoje rozpočty zriaďovateľovi, ktorý ich zapracuje do návrhu rozpočtu na nasledujúci rozpočtový rok; príspevkové organizácie taktiež predkladajú svoje rozpočty zriaďovateľovi a sú napojené na rozpočet obce príspevkom, ktorý sa im najčastejšie v pomere 1/12 každý mesiac zasiela.

Rozpočtové organizácie – školy a školské zariadenia sú financované prenesenými/originálnymi kompetenciami obce, tzn., predkladajú svoje rozpočty tak, že je v nich jasne definované financovanie zo štátu (základné školy) a financovanie z obce (školské kluby detí, školské jedálne). Materské školy ako rozpočtové organizácie sú financované v rámci originálnych kompetencií obce, pričom zo štátu dostávajú príspevok na zabezpečenie predškolskej výchovy. Základné umelecké školy sú iba originálnou kompetenciou obce.

Návrh rozpočtu rozpočtových/príspevkových organizácií schvaľuje spolu s návrhom rozpočtu zriaďovateľa mestské zastupiteľstvo, tzn., že ak je rozpočet zriaďovateľa schválený do konca rozpočtového roka (31. 12.), od 1. 1. organizácie hospodária s novým rozpočtom.

Ak rozpočet zriaďovateľa nie je schválený do konca bežného roka, rozpočtové/príspevkové organizácie hospodária tak, ako aj ich zriaďovateľ v rozpočtovom provizóriu (majú rovnaký rozpočet ako predchádzajúci rok), príspevok od zriaďovateľa sa posiela podľa schváleného rozpočtu predchádzajúceho roka.

Po schválení rozpočtu obecným/mestským zastupiteľstvom sa výdavky uskutočnené počas rozpočtového provizória započítajú so schváleným rozpočtom.

Zrušenie rozpočtovej a príspevkovej organizácie

Rozpočtové/prísp

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály